Menu
Olaf Thommessen, administrerende direktør i SMB (tidligere Bedriftsforbundet), reagerer sterkt på byrådsleder Raymond Johansens anklage mot småbedriftene. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sterk reaksjon på Raymonds anklage mot småbedriftene: – Ødeleggende og fordummende

Byrådsleder Raymond Johansen sier han har god grunn til å tro at det er små bedrifter som ikke følger karantenereglene godt nok. Det vekker sterke reaksjoner.

Av NTB | 10.12.2020 17:38:08

Medisin og helse: Byrådslederen kom med den krasse anklagen på torsdagens koronapressekonferanse om jula. Der sa han at han har god grunn til å tro at små bedrifter ikke følger karantenereglene, og varslet at byrådet vil komme tilbake og forklare seg i detalj om denne bekymringen.

Han karakteriserer Johansens anklage på følgende vis:

– Den type påstander er bare ødeleggende og fordummende. Man skal være ekstremt forsiktige med påstander mot hverdagsnæringslivet i den situasjonen vi er i nå, sier Thommessen.

Den tidligere Venstre-politikeren understreker at hans organisasjon ikke har noen holdepunkter for å si at de små bedriftene ikke følger karantenereglene. Han ber Johansen forklare seg i detalj om hva som ligger bak anklagen.

– De fleste små bedriftene i Norge er seriøse aktører og følger smitteregelverket. Men vi har et problem med at mindre, useriøse bedrifter omgår lovverket, bruker svart arbeid og utnytter utenlandsk arbeidskraft, skriver han.

– Ikke minst i byggebransjen i Oslo. At disse også lar være å følge smittevernregelverket bekreftes jo av Knut E. Sunde i NHO, i dagens Aftenposten. Han forteller selv om at arbeidskraft fra utlandet reiste med fly og gikk rett inn i landet, uten kontroll, for å jobbe i mindre seriøse bedrifter eller for å jobbe svart, skriver byrådslederen.

– Dessverre har importsmitten bidratt til at Norge og Oslo fikk sin andre smittebølge. Og vi vet at mange av dem som kommer til Norge for å jobbe, reiste fra nettopp land med høye smittetall, skriver Johansen.

– Mange av arbeidsgiverne er flinke til å sørge for at deres ansatte overholder karantene, slik de skal. Men jeg mener ikke vi kan overlate dette til enkeltmenneskene. Vi bør heller ha et felles system for obligatorisk testing ved ankomst fra røde land, men det har Stortinget stemt ned, skriver Johansen.

Det var da han ble spurt om å utdype denne bekymringen, ettersom de tilreisende uansett må gå i karantene, at byrådslederen kom med anklagen mot småbedriftene.

– Vi må bare håpe at alle som kommer tilbake til Oslo etter juleferier andre steder i Norge og i utlandet, gjør det som skal til, for å ikke spre smitte, sier Johansen.

Byrådslederen er blitt forelagt Thommessens kritikk, og svarer følgende i en epost til NTB:

På torsdagens koronapressekonferanse gjentok Johansen oppfordringen om at alle som kommer reisende fra utlandet, må teste seg. Han er bekymret for smitteimport framover.

(©NTB)

Flere nyheter: