reklame
Menu
Dronefoto over Tverrelvdalen i Alta der Tverrelva har gått over sine bredder. Foto: Tom-Birger Anundsen/Altaposten / NTB scanpix

Stengte veier og skoler i Finnmark på grunn av flom

Vannføringen er fortsatt på rødt nivå, det høyeste, i flere elver i Finnmark mandag, og det er svært stor flomfare i Alta, Porsanger og Karasjok.

Av NTB | 08.06.2020 15:49:04

Ulykker og naturkatastrofer: – Vannføringen har kulminert ved Leirbotnvatn og Lombola, men er fortsatt på rødt nivå. Vannføringen ved Skoganvarre og Lesjokka som også er på rødt nivå, var fortsatt økende mandag ettermiddag, men øker nå litt saktere, sier vakthavende hydrolog Tuomo Saloranta i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

NVE oppdaterte flomvarselet sitt klokka 15.45 mandag ettermiddag.

– Rødt nivå er en ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden og kan medføre store skader, understreker Saloranta.

Flere mindre veier i Porsanger kommune er også stengt. Det er svært stor flomfare i fylket, og mandag kveld besluttet politiet å stenge Klemtstadveien i Lakselv grunnet fare for at vannet skal ta med seg hele veien.

Kommunen innførte tidligere på dagen ferdselsforbud i området etter at det ble oppdaget en langsgående sprekk i veien ved Phanmukka, der det hadde sklidd ut masser.

De ber bilister tenke seg godt om før de legger ut på veien. Også Norges vassdrag- og energidirektorat advarer mot å kjøre på flomutsatte veier:

– I områder med oransje og rødt flomvarsel er det fare for at veier blir stengt av flom. Ikke kjør bil i vann dypere enn 30 centimeter. Bilen kan få motorstopp og bli tatt av strømmen.

– Vi ser at skolen sannsynligvis vil bli holdt stengt noen dager fremover. Det er ikke bestemt ennå akkurat hvordan det blir. Vi følger situasjonen, sier rektor Håkan Funck ved Alta Kristne Grunnskole til NRK.

Flomtoppen er beregnet til onsdag og torsdag. Skolen planlegger for nettundervisning denne uken.

Det er dessuten oransje farenivå for indre Trøndelag, deriblant i Trondheim, som følge av økende vannføring i Nidelva. Mens vannføringen går ned i de fleste elvene i varslingsområdene i Midt-Norge, er situasjonen motsatt i Trondheim.

– Vannføringen i Nidelva vil fortsette å stige i flere døgn fremover, sier Saloranta.

NVE følger situasjonen i fylkene nøye.

– Det frarådes nå å oppholde seg nær elver og bekker med stor vannføring. I den grad det nå er mulig, er det viktig å sikre og flytte verdier langs utsatte vassdrag, tilføyer Saloranta.

Flommen fører til trøbbel på veiene. På E6 i Skoganvarre mellom Lakselv og Karasjok står vannet over veibanen. Veien er stengt og åpner tidligst tirsdag. Statens vegvesen skal vurdere gjenåpning av veien klokka 9.

Vegtrafikksentralen Nord-Norge varsler at veier i Finnmark kan bli stengt på kort varsel på grunn av flommen. Blant annet er E45 spesielt utsatt gjennom Kautokeino og på Eibysletta.

I Alta ble en skole stengt mandag etter anbefaling fra kommunens krisestab.

I tillegg er vannføringen på oransje nivå i mange elver i Troms og Finnmark, ifølge NVE.

Oransje nivå er det nest høyeste av varslingsnivåene og innebærer at det kan ventes omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder.

(©NTB)

Flere nyheter: