reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Norges FN-ambassadør Mona Juul avla onsdag Norges stemmer i valget på nye rullerende medlemmer i FNs sikkerhetsråd. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Stemmene telles i FN-bygningen

Alle FNs medlemsland har avgitt stemme i valget på nye medlemmer av Sikkerhetsrådet. Men det kan gå litt tid før resultatet er klart.

Av NTB | 17.06.2020 19:19:01

Kriminalitet og rettsvesen: Avstemningen var ferdig tidlig på ettermiddagen lokal tid i FN-hovedkvarteret i New York – litt før klokken 19 norsk tid.

Det er ventet at det kan gå litt tid før alle stemmene er telt og resultatet er klart. Norge er et av landene som håper på en plass i rådet.

I Vest-gruppa kjemper Norge, Irland og Canada om to plasser i Sikkerhetsrådet. Dersom Norge skulle tape kampen, vil det være første gang i historien.

Norge har hatt sete i Sikkerhetsrådet fire ganger tidligere, siste gang i 2001–2002. Juul har håp om at Norge vinner også denne gangen.

– Norge er en stor og tung bidragsyter til FN, slo hun fast.

På grunn av koronapandemien var det ventet at avstemningen ville ta lenger tid enn vanlig. Et resultat er ventet mellom kl. 22 og 23 onsdag kveld norsk tid. Da blir det klart om Norge er inne eller ute – eller om en av de to andre kandidatene i Vest-gruppa er inne, mens de to andre går til en ny valgomgang torsdag.

For å bli valgt må et land få to tredeler av de avlagte stemmene. I alt 193 land er medlem av FN, og hvert land har én stemme.

Tidligere på dagen troppet de første FN-ambassadørene opp i FN-bygningen i New York for å stemme fram fem nye rullerende medlemmer i Sikkerhetsrådet. Blant dem var den norske FN-ambassadøren Mona Juul.

– Vi kan bringe til bordet en lang og tung erfaring når det gjelder å støtte opp om FN og sikre at det internasjonale rettssystemet fungerer, sa hun til pressefolk utenfor FN-bygningen.

(©NTB)

Flere nyheter: