Menu
Taliban-representantene på vei inn i et fly til Kabul etter møtene i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB

Statssekretær som møtte Taliban: Det kan bli mer av dette framover

Norge vil vise en litt større vilje til å være framoverlent i en internasjonal rolle, sier statssekretær Henrik Thune (Ap), som deltok i samtalene med Taliban.

Av NTB | 29.01.2022 01:21:05

politikk: Til Klassekampen forteller statssekretæren i Utenriksdepartementet (UD) at det kan bli mer framover av det vi så da flere Taliban-topper ble hentet til Norge nylig.

– Dette møtet med Taliban er et skritt i retning av å implantere det vi gikk til valg på, nemlig å styrke norsk innsats gjennom målrettet initiativ, sier han.

Han trekker fram at ikke alle prosessene som Norge har vært en del av, har vært vellykket.

– Vi har nok en mer realistisk tilnærming nå. En del av konfliktene der det kan bli aktuelt for Norge å spille en rolle, handler ikke om å skape endelig fred, men å hindre at konfliktene eskalerer og blir mer voldelige, sier Thune.

Han trekker fram Jemen og Etiopia som land der det kan bli aktuelt for Norge å spille en rolle innen konfliktløsning i årene som kommer.

Møtene i Oslo sist helg og i starten av uka var et av de første kontaktpunktene mellom Taliban og Vesten etter maktovertakelsen i Afghanistan i august 2021.

Regjeringen har flere ganger avvist at møtene er noe skritt i retning av anerkjennelse av Taliban.

(©NTB)

Flere nyheter: