Menu
Marte Mjøs Persen (Ap) skal ifølge flere medier ta over som arbeidsminister etter at Hadia Tajik trakk seg fra regjeringen i forrige uke. Foto: Terje Pedersen / NTB

Statsministeren varsler endringer i regjeringen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) varsler endringer i regjeringen. Det blir ekstraordinært statsråd mandag klokken 13.

Av NTB | 07.03.2022 11:50:30

Økonomi og næringsliv: Endringene skjer i statsråd på Slottet klokken 13. Støre vil møte pressen klokken 13.30.

De første nyhetene om endringene i regjeringen kom søndag kveld. Statsministerens kontor opplyser mandag bare at det skal holdes ekstraordinært statsråd på Slottet, men uten å oppgi noe om hvilke endringer som skal foretas.

Kilder som flere medier var i kontakt med søndag, opplyste at Marte Mjøs Persen (Ap) skulle forlate posten som olje og energiminister, som hun tiltrådte etter valget i fjor høst. I stedet skal Persen overta den ledige posten som arbeidsminister.

Som erstatning for Persen skal statsministeren, ifølge de samme mediene, hente inn Terje Lien Aasland (Ap) som ny olje- og energiminister.

Endringene skjer etter at Hadia Tajik onsdag trakk seg fra stillingen som arbeids- og inkluderingsminister.

Persen har i den korte perioden som olje- og energiminister vært med på å få på plass støtteordninger for å avlaste folk for høye strømregninger. Som arbeidsminister vil hun blant annet få ansvaret for å rydde opp i Nav-skandalen, der mange tusen mennesker har blitt feilbehandlet.

På Stortinget har Aasland vært medlem av energi- og miljøkomiteen og næringskomiteen i flere omganger. Han ledet også næringskomiteen fra 2009–2013 og ble valgt som leder av energi- og miljøkomiteen høsten 2021.

Aasland har i høst og vinter vært synlig i debatten om strømkrisen og innføringen av støtteordninger.

Søndag trakk Tajik seg også som nestleder i Arbeiderpartiet.

Ap-statsråd Bjørnar Skjæran overtok midlertidig ansvaret for Arbeids- og inkluderingsdepartementet etter at Tajik formelt gikk av fredag. Statsminister Støre varslet torsdag at en ny statsråd vil bli utnevnt over helgen.

Tidligere har Mjøs Persen (46) vært ordfører i Bergen. Fra 2011 til 2015 var hun også medlem av Aps sentralstyre. Etter valget høsten 2021 ble hun valgt inn på Stortinget fra Hordaland, men ble valgt av Jonas Gahr Støre til jobben som olje- og energiminister.

Aasland (57) har vært innvalgt på Stortinget siden 2005 og er parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet. Han har bakgrunn som energimontør og tillitsvalgt i fagbevegelsen. I perioden 1995–2000 var han leder av Skien Arbeiderparti og leder av Telemark Arbeiderparti fra 2006 til 2020.

Rokeringene i regjeringen kommer etter at Hadia Tajik onsdag trakk seg fra stillingen som arbeids- og inkluderingsminister etter medieoppslag om at hun fikk tildelt skattefri pendlerbolig i 2006 til 2010 – basert på en leiekontrakt hun aldri benyttet.

Flere nyheter: