Menu
Statsminister Nikol Pasjinian har måttet tåle mye kritikk etter at Armenia måtte avgi det omstridte området Nagorno-Karabakh til Aserbajdsjan. Foto: Tigran Mehrabyan / PAN Photo via AP / NTB

Statsministeren leder valget i Armenia

Armenerne stemte søndag i valget som statsminister Nikol Pasjinian utlyste i et forsøk på å hele splittelsen i landet etter krigen mot Aserbajdsjan.

Av NTB | 20.06.2021 23:38:53

Krig og konflikter: I valgkampen har det vært tett løp mellom statsministeren og tidligere president Robert Kotsjarjan.

Pasjinian påberop seg seier etter at stemmene fra over 30 valgdistrikter var telt opp.

– Armenias befolkning har gitt vårt parti mandat til å lede landet og til å la meg personlig lede landet som statsminister, sa han i en tale på Facebook natt til mandag.

Hans parti ledet da med 58,5 prosent, langt foran den tidligere presidentens allianse med 18,5 prosent.

Kotsjarjans allianse bestrider resultatet som foreligger så langt.

– Hundrevis av signaler fra valglokaler om organisert og planlagt forfalskning utgjør et alvorlig grunnlag for manglende tillit, heter det i en uttalelse fra alliansen, som legger til at den ikke vil erkjenne resultatet før de påståtte uregelmessighetene er blitt gjennomgått.

Landet har vært preget av politisk uro siden krigen i fjor. Pasjinian mistet mye av sin appell hos velgerne etter det ydmykende nederlaget, som endte med at Armenia måtte oppgi kontrollen over områder i og rundt den omstridte regionen Nagorno-Karabakh.

Tidligere i år hevdet Pasjinian å ha avverget et forsøk på militærkupp. Formelt gikk statsministeren av i april, men han har fortsatt som midlertidig regjeringssjef fram mot valget.

Hele 21 partier fordelt på fire politiske blokker deltar i valget, men hovedkonkurrentene anses å være Pasjinians parti og blokken under ledelse av Kotsjarjan. For å kunne danne regjering, kreves det et flertall på 54 prosent av setene i nasjonalforsamlingen.

Valgdeltakelsen ble høyere enn først antatt. Tross en hetebølge, møtte nesten 50 prosent av landets 2,6 millioner stemmeberettigede opp. Valgobservatører sier oppmøtet var bedre enn ventet.

(©NTB)

Flere nyheter: