Menu
Onsdag ble de to første tilfellene av omikronvarianten i Norge oppdaget i Øygarden kommune. På bildet er ordfører i Øygarden, Tom Georg Indrevik (H). Foto: Marit Hommedal / NTB

Statsforvalteren i Vestland forbereder regional koronaforskrift

Statsforvalteren i Vestland har satt i gang arbeidet med et forslag til regional koronaforskrift etter at det er påvist omikronsmitte i Øygarden kommune.

Av NTB | 02.12.2021 10:45:24

Politikk: Torsdag var Statsforvalteren i møte med blant annet Øygarden og kommunene rundt for å diskutere eventuelle innstramminger i koronatiltakene.

I en pressemelding opplyser Statsforvalteren at arbeidet med forslag til ny koronaforskrift er satt i gang, og at kommunene og helseforetakene kan komme med innspill til utkastet fredag.

Både kommuneoverlegene og sykehusene ønsker tiltak så raskt som mulig for å redusere presset på tjenestene.

– Vi vil lytte til innspill, men det handler om å finne en forskrift som tjener det store fellesskapet, sier fungerende statsforvalter Gunnar O. Hæreid.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det jobbes med tilpassede tiltak nasjonalt og regionalt som kan være aktuelle i møte med omikronvarianten.

– Det er en utfordrende situasjon flere steder i landet, både på grunn av høyt vedvarende smittepress og fordi det dukker opp nye tilfeller av omikronvarianten, sier Nakstad.

Fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand hos Statsforvalteren sier til avisen at dette skjer sent fredag.

– Hvis vi ikke får ned trykket, kan det nærme seg en kritisk situasjon for tjenesten mange steder, sier Stensvand.

En av vurderingene er hvor mange av Helse Bergens 18 kommuner forskriften skal omfatte.

– Situasjonen i de 18 kommunene er ulik, en eventuell forskrift må avspeile dette. Sannsynligvis vil det bli noen forskjeller mellom kommunene, sier han.

– Vi må vurdere påbud om munnbind, det er det flere som etterlyser. Koronapass og alt som avgrenser mobiliteten, som hjemmekontor, må vi også se på. Men jeg kan ikke si per nå om det er sannsynlig at disse tiltakene blir foreslått eller ikke, sier han.

Fra før av er det påbud om munnbind på steder man ikke kan holde en meters avstand, og krav om registrering av gjester på serveringssteder. Dette gjelder i første omgang fram til 20. desember.

Onsdag ble de to første tilfellene av omikronvarianten i Norge oppdaget i Øygarden kommune. Fra mandag til onsdag ble det registrert 91 smittetilfeller i kommunen, to av disse er omikronvarianten. Da var 101 personer i isolasjon.

Helsedirektoratet opplyser til Bergens Tidende at de stiller seg positiv til en regional forskrift.

Forslaget fra Statsforvalteren skal sendes til Helsedirektoratet med en oppfordring om å legge den fram for regjeringen.

De vil se på alle tilgjengelige verktøy i arbeidet med forskriften, sier fungerende statsforvalter Hæreid til Bergensavisen.

(©NTB)

Flere nyheter: