Menu
Kong Willem-Alexander og dronning Máxima av Nederland hilser på kong Harald og dronning Sonja under den offisielle velkomstseremonien på Slottsplassen i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Statsbesøk fra Nederland i gang

Det nederlandske kongeparet innledet tirsdag statsbesøket i Norge med en offisiell velkomstseremoni på Slottsplassen.

Av NTB | 09.11.2021 11:23:17

Kuriosa og kjendiser: Det er kong Harald som har invitert kong Willem-Alexander og dronning Máxima av Nederland til Norge.

Også dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit stilte opp for å ønske velkommen på vegne av kongehuset og Norge.

Besøket starter med faste poster for statsbesøk tirsdag: den offisielle velkomstseremonien på Slottsplassen, etterfulgt av kransenedleggelse på Akershus festning.

Deretter besøker kongeparet Stortinget.

Tirsdag ettermiddag er planen at de skal besøke Fram-museet, der de skal møte ungdom og studenter fra Norge og Nederland for en samtale om utviklingen og framtidsutsikter i Arktis.

Tirsdagen avsluttes med gallamiddag på Det kongelige slott.

Bare timer før statsbesøket var i gang, kom meldingen fra Kongehuset om at kronprins Haakon er forkjølet og må stå over dagens program.

– Kronprinsen har forkjølelsessymptomer. Han har testet negativt for korona, opplyser Kongehuset.

Kongeparet var for øvrig også på besøk til Norge i oktober 2013, men det var kun en lynvisitt i Oslo for å møte kongefamilien, stortingspresidenten og statsministeren. Det var da en del av introduksjonsbesøkene som det da nyinnsatte nederlandske kongeparet gjennomførte i Europa etter innsettelsen.

Kong Willem-Alexander overtok tronen etter sin mor, dronning Beatrix, i april i 2013.

Det norske og nederlandske kongehuset har tette bånd, blant annet er dronning Máxima gudmoren til prins Sverre Magnus.

– Hovedtemaene for besøket vil være bilateralt og internasjonalt samarbeid, klimaendringer, energiomstilling og bærekraft, skriver Slottet.

Etter planen skulle kronprins Haakon være med det nederlandske kongeparet når de etter planen skal til Trondheim torsdag.

(©NTB)

Flere nyheter: