reklame
Menu
Statsadvokat Geoffrey Berman akter å fortsette i stillingen, tross justisdepartementets forsøk på å sparke ham. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix

Statsadvokat i New York nekter å gå av

USAs justisdepartement forsøker å sparke en statsadvokat som har etterforsket allierte av Donald Trump. Men Geoffrey Berman nekter å forlate stillingen sin.

Av NTB | 20.06.2020 09:04:10

Politikk: I en uttalelse sier Berman at han ikke har noen intensjon om å slutte. Han vil fortsette i stillingen helt til en etterfølger er godkjent av Senatet.

– Inntil da vil våre etterforskninger fortsette uavbrutt, understreker Berman.

Kort tid tidligere hadde justisminister William Barr erklært at Berman går av. Pressemeldingen ble sendt ut fredag kveld lokal tid.

– Denne avskjedigelsen en fredag kveld stinker av potensiell korrumpering av den juridiske prosessen, mener Chuck Schumer, lederen for demokratene i Senatet.

Jerry Nadler, som leder justiskomiteen i Representantenes hus, inviterer Berman til å delta under en høring om William Barr neste uke. Nadler mener Barr gjentatte ganger har grepet inn i etterforskninger av kriminalsaker på Trumps vegne.

Blant disse er etterforskningen av den overgrepssiktede milliardæren Jeffrey Epstein. Berman har nylig kritisert Storbritannias prins Andrew for manglende samarbeid i etterforskningen av handlingene til den nå avdøde milliardæren.

Statsadvokaten har også hatt ansvar for etterforskninger og rettsforfølgelse av flere personer med forbindelser til Donald Trump.

Presidentens tidligere advokat Michael Cohen er blant dem som er blitt tiltalt av påtalemyndigheten på Manhattan under Bermans ledelse.

I tillegg er den statseide tyrkiske banken Halkbank blitt gransket av påtalemyndigheten på Manhattan.

Tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton hevder i sin nye bok at Trump i 2018 lovet Tyrkias president at han ville gripe inn i etterforskningen av banken. Påstanden er ikke bekreftet av andre kilder.

På bakgrunn av dette bestrider han at justisdepartementet har myndighet til å si ham opp.

Berman omtales som republikaner, og han ble foreslått til stillingen som statsadvokat av Trump-regjeringen i 2018. Forgjengeren i stillingen, Preet Bharara, hadde blitt sparket av justisdepartementet kort tid før.

I likhet med Berman nektet Bharara å gå av frivillig. Han tilhørte en gruppe statsadvokater som i sin tid ble utnevnt av Barack Obama, og som fikk beskjed om å slutte av Trump-regjeringen.

Også Bharara reagerer på at Berman nå kan lide samme skjebne. På Twitter spør han hvorfor etterfølgeren blir forsøkt sparket en fredag kveld mindre enn fem måneder før presidentvalget.

Flere demokrater i Kongressen reagerer på forsøket på å fjerne Berman.

I løpet av sine to og et halvt år som føderal statsadvokat har Berman hatt ansvar for flere store saker.

Berman har også hatt ansvaret for siktelser mot to personer med forbindelser til Trumps personlige advokat Rudy Giuliani og hans forsøk på å finne opplysninger om Joe Biden i Ukraina.

Berman påpeker i sin uttalelse at han formelt er blitt utnevnt til stillingen av dommere i New York.

<p>(©NTB)</p>

Flere nyheter: