Menu
Ebrahim Raisi ser ut til å bli Irans neste president. Bildet ble tatt da Raisi avla stemme i Teheran fredag. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Statlig iransk TV: Ebrahim Raisi har vunnet presidentvalget

Den ultrakonservative kandidaten Ebrahim Raisi har vunnet presidentvalget i Iran, ifølge iransk TV. Motkandidatene har allerede gratulert ham med seieren.

Av NTB | 19.06.2021 11:12:08

Politikk: De offisielle resultatene er ennå ikke klare, men foreløpige resultater viser at Raisi (60) har 62 prosents oppslutning. Nyhetsbyrået Reuters siterer en statlig iransk TV-kanal som slår fast at Raisi har vunnet valget.

Tidligere lørdag meldte flere medier at Raisi ledet i opptellingen av stemmene, og at den mer reformorienterte kandidaten Abdolnasser Hemmati lå på andre plass.

Hemmati har imidlertid allerede erkjent nederlag og gratulert Raisi med valgseieren. På Instagram skriver han at han håper Raisis nye regjering vil bedre den iranske økonomien.

Avtroppende president Hassan Rouhani – som regnes som politisk moderat – har så langt ikke utpekt Raisi som vinner. Men han bekrefter at valgresultatet er klart, selv om det ikke er offisielt offentliggjort.

– Vi vet hvem som fikk nok stemmer i dette valget og hvem som i dag er valgt av folket, sier Rouhani. Han gratulerer det iranske folket med valget som er tatt.

Alle kandidater i iranske valg må godkjennes av det mektige Vokterrådet. Denne gangen ble hele 590 kandidater avvist, og bare sju slapp gjennom nåløyet. Av disse valgte tre å trekke seg.

Irans mektigste mann er den øverste lederen Ali Khamenei, som blant annet utpeker halvparten av medlemmene av Vokterrådet. Raisi regnes som en nær alliert av Khamenei.

Men også presidenten har innflytelse, og valget av Raisi blir dermed en kursendring etter presidentperioden til den mer moderate Rouhani.

I tillegg til at iranerne fredag valgte ny president, var det kommunevalg. Dessuten skulle seks nye medlemmer velges til Ekspertrådet – et organ som blant annet utpeker den øverste lederens etterfølger når han dør.

Rouhani, som ble valgt til president i 2013 og gjenvalgt i 2017, var blant annet sentral i forhandlingene om den internasjonale avtalen om Irans atomprogram.

Ebrahim Raisi overtar samtidig som det pågår internasjonale samtaler for å puste liv i avtalen igjen.

Også de konservative kandidatene Mohsen Rezai og Amirhossein Ghazizadeh-Hashemi har gratulert Raisi med seieren.

Også i forkant av valget var Raisi regnet som favoritt – ikke minst fordi mange andre kjente politikere var blitt nektet å delta.

Raisi er i dag leder for det iranske rettsvesenet, og han overtar som president i august.

(©NTB)

Flere nyheter: