Menu
Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB

Staten hentet 38 milliarder ekstra i strømavgift

Staten håver inn milliarder på strømkrisen. Kun mindre deler av de økte inntektene er brukt på strømstøtte. Små og mellomstore bedrifter på Sørvestlandet er hardest rammet av regjeringens politikk.

Av Egil M Solberg | 11.08.2022 07:40:05

Strømkrise: Etter 11 milliarder som har gått til strømstøtte hittil i år, er det fortsatt rundt 27 milliarder til overs hos staten, skriver VG.

Det er på Sørvestlandet med Haugalandet og Sunnhordland at staten håver inn de største inntektene. Her har strømprisen økt med hele 1417 % sammenlignet med snittprisen i årene 2013 til 2019.

Eksport av strøm og elektrifisering av plattformer i Nordsjøen fra vårt område (NO2) er hovedårsakene til krisen. Mindre tilsig i vannmagasinene forsterker problemstillingen.

Økte prisforskjeller mellom de norske prisområdene gir også rekordhøye såkalte flaskehalsinntekter. Disse var på mer enn 2,2 milliarder kroner bare i juli måned.

Regjeringen innførte også den såkalte trappetrinnmodellen på nettleien 1. juli. For de fleste strømforbrukere her i landet økte dermed også strømregningen.

Flere nyheter: