Menu
Statsminister Erna Solberg (H) blir utspurt av pressen om KrF under Equinors høstkonferanse på Det Norske Teatret i Oslo 20. november 2018. Hun regnes dermed inn i teatrets besøkstall. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre

Statistisk sentralbyrås besøkstall for norske teatre er misvisende, vedgår byrået selv.

Av NTB | 14.02.2020 00:16:19

Politikk: Ifølge SSB var det 2,2 millioner tilskuere ved norske teatre og operaer i 2018 – en økning på 5 prosent fra året før. Tallet innbefatter imidlertid alle deltakere på omvisninger, konferanser og ulike formidlingsaktiviteter, uten at dette er opplyst om, skriver Klassekampen.

Som eksempel viser avisen til at statsminister Erna Solberg ble regnet som en teaterbesøkende da hun i 2018 deltok på Equinors høstkonferanse på Det Norske Teatret. Omtrent 10 prosent av forestillingene er aktiviteter som omvisninger, eventer og utleie.

BI-professor Anne-Britt Gran er svært kritisk til SSBs framstilling.

– Statistikken er direkte feil, og det er veldig graverende. Disse tallene brukes av forskere, politikere og det offentlige virkemiddelapparatet.

Gran påpeker at tidligere forskning har vist at teaterbesøket faller. Sett i forhold til folketallet sank besøket ved norske institusjonsteatre fra en andel på 35 prosent til rundt 28 prosent i perioden 1993 til 2000.

Seniorrådgiver Hossein Moafi i SSB tar selvkritikk:

– Vi burde ha presisert at tallene også inkluderer andre aktiviteter. Dette ble vi først gjort oppmerksom på etter nyttige tilbakemeldinger fra brukere denne uken, og vi tar det på alvor, sier han til Klassekampen.

(©NTB)

Flere nyheter: