reklame for Sheiken Bowling
Menu
I alt hadde 9 prosent av de stemmeberettigede ved stortingsvalget i 2021 innvandrerbakgrunn. Et klart flertall støtter partiene på venstresiden. Foto: Terje Bendiksby / NTB

SSB: Innvandrere stemmer til venstre

Innvandrere stemmer i langt større grad på partier på venstresiden enn folk uten innvandrerbakgrunn.

Av NTB | 14.12.2022 13:16:51

Politikk: Det kommer fram i Statistisk sentralbyrås rapport om innvandrere og stortingsvalget i 2021, som ble publisert onsdag.

Oppslutningen om Rødt, SV og Ap er langt høyere blant innvandrere sammenlignet med øvrige velgere. Blant norske med to norskfødte foreldre var oppslutningen om de tre partiene 37 prosent, mens den blant innvandrerne var 57 prosent.

Bare 24 prosent av innvandrerne oppgir at de stemte Høyre eller Frp. Til sammenligning oppga 33 prosent av de øvrige velgerne at de stemte på disse to partiene.

Også et klart flertall av norskfødte med innvandrerforeldre stemmer til venstre. Samlet stemmer 61 prosent enten Ap, SV eller Rødt, mens kun 17 prosent stemmer Høyre eller Frp. Denne gruppen er altså mer venstreorienterte enn sine foreldre. Blant dem med foreldre fra Afrika er det kun 4 prosent som stemmer Høyre eller Frp.

I alt hadde 9 prosent av de stemmeberettigede ved stortingsvalget i 2021 innvandrerbakgrunn. 7 prosent er innvandrere og 2 prosent er barn av innvandrere.

Oppslutningen om partiene på venstresiden er høyest hos velgere med innvandrerbakgrunn fra afrikanske og asiatiske land. Blant dem med bakgrunn fra afrikanske land stemmer hele 78 prosent på et av partiene på venstresiden. Hos folk med bakgrunn fra asiatiske land er andelen 64 prosent.

Men Frp er populære hos noen innvandrere. Blant innvandrere fra Vest-Europa utenom Norden hadde Frp en oppslutning på 19,4 prosent. Blant innvandrere fra nordiske land var oppslutningen 17,7 prosent og blant østeuropeere sier 15 prosent at de stemmer Frp. Valgresultatet for Frp i 2021 var 11,6 prosent.

(©NTB)

Flere nyheter: