Menu
Demonstranter henger opp et banner på president Gotabaya Rajapaksas offisielle residens tirsdag, tre dager etter at bygningen ble stormet av folk som krevde at han går av. Foto: Rafiq Maqbool / AP / NTB

Sri Lankas president Rajapaksa har fløyet ut av landet, ifølge lokale myndigheter

Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa har forlatt landet på et militært fly med kurs for Maldivene, ifølge lokale tjenestemenn.

Av NTB | 12.07.2022 22:50:46

Økonomi og næringsliv: Presidenten har ikke vist seg eller uttalt seg offentlig siden han lørdag varslet at han ville bøye av for demonstrantenes krav om å gå av. Rajapaksa sa han ville tre til side onsdag.

Nå opplyser kilder ved grensemyndighetene på Sri Lanka til nyhetsbyrået AFP at presidenten har forlatt landet. 73-åringen, hans kone og livvakt var blant fire passasjerer om bord på et Antonov-32-fly som tok av fra den internasjonale flyplassen i Colombo natt til onsdag, ifølge kildene.

Det har de siste dagene versert rykter om at Rajapaksa planla å reise, men det har vært uklart hvor han befant seg.

Både presidenten og statsministeren svarte med å si at de ville gå med på demonstrantenes krav om å gå av. Rajapaksa lovet å gå av 13. juli, mens statsminister Ranil Wickremesinghe sa han vil gå av straks en ny regjering er på plass.

Sri Lankas kollaps er stort sett et resultat av det som beskrives som ufattelig økonomisk inkompetanse og dyp korrupsjon, i kombinasjon med etterdønningene av pandemien.

Demonstranter stormet lørdag Rajapaksas hjem og kontor, samt den offisielle residensen til landets statsminister. Bakteppet er stor frustrasjon over den politiske ledelsens manglende evne til å håndtere vedvarende og alvorlig mangel på mat, drivstoff og medisiner. Landet er bankerott, og kollapsen førte til det politiske kaoset.

Nasjonalforsamlingen har varslet at de vil velge en ny president blant egne rekker 20. juli.

Flere nyheter: