Menu
Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa var også president da de tamilske tigrene (LTTE) ble nedkjempet i 2009. Nå trekker han landet fra FN-resolusjonen om en gransking av påståtte krigsforbrytelser i de siste månedene av krigen. Foto: Bibiana Piene / NTB scanpix

Sri Lanka nekter å granske mistenkte krigsforbrytelser

Sri Lanka trekker seg fra FN-resolusjonen om en gransking av påståtte krigsforbrytelser i løpet av den lange krigen mot de tamilske tigrene (LTTE).

Av NTB | 19.02.2020 15:31:04

Politikk: Det gjorde statsminister Mahinda Rajapaksa klart onsdag.

Rajapaksa var president da LTTE ble endelig nedkjempet i 2009. Hans bror Gotabaya, som nå sitter i presidentstolen, var forsvarsminister.

Menneskerettighetsgrupper har beskyldt den singalesiske hæren for å drepe minst 40.000 sivile i de siste månedene av krigen, og i 2015 undertegnet den daværende regjeringen, ledet av Maithripala Sirisena, FN-resolusjonen om en gransking av hærens framtreden.

Nylig ble Sri Lankas hærsjef Shavendra Silva nektet innreise til USA. Ifølge Rajapaksa var det fordi Sri Lanka hadde undertegnet resolusjonen.

Han kaller undertegningen «et historisk svik».

– På grunn av dette historiske sviket kan andre land nå navngi medlemmer av våre væpnede styrker som krigsforbrytere, sier han i en uttalelse.

Borgerkrigen mellom singaleserne sør på Sri Lanka og tamilene i nord startet i 1983. Etter 26 år med blodig borgerkrig ble tamilene knust i mai 2009. Oppimot 100.000 mennesker mistet livet i krigen. Fortsatt er mange tusen savnet og ikke gjort rede for.

(©NTB)

Flere nyheter: