Menu
Tungt bevæpnede soldater og politifolk patruljerer i Sri Lankas hovedstad Colombo, der president Gotabaya Rajapaksa har innført unntakstilstand etter opptøyer. Foto: AP / NTB

Sri Lanka innfører portforbud

Lørdag ettermiddag ble det innført portforbud over hele landet på Sri Lanka. Tidligere ble det innført unntakstilstand, og soldater patruljerer gatene.

Av NTB | 02.04.2022 19:49:27

Krig og konflikter: Portforbudet som trådte i kraft lørdag ettermiddag skal vare i 36 timer, ifølge politiet. I samme tidsrom er det planlagt store demonstrasjoner mot myndighetene.

Flere hundre mennesker trosset portforbudet lørdag ettermiddag, og samlet seg i flere forsteder til hovedstaden Colombo, forteller politiet og flere innbyggere. Demonstrasjonene skal ha gått fredelig for seg.

– Politiet var der, men de forsøkte ikke å forstyrre det som skjedde, sier en innbygger til nyhetsbyrået AFP, som rapporterer om lignende vitneutsagn fra andre byer.

Torsdag satte demonstrantene fyr på flere militære kjøretøy og politibiler og opprettet barrikader i gatene med brennende bildekk. En demonstrant ble drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrkene, og flere andre ble såret.

Sri Lanka opplever den verste økonomiske krisen siden uavhengigheten og har akutt mangel på utenlandsk valuta å betale importvarer med. Landet har gått tom for diesel og det meste av gods- og persontransporten har stanset opp.

Dieselmangelen har også ført til omfattende strømbrudd, og misnøyen med myndighetene er stor.

Rajapaksa anklager «ekstremister» for å stå bak protestene i et forsøk på å «skape ustabilitet» i landet.

Rajapaksas eldre bror Mahinda er i dag statsminister på Sri Lanka, den eldste broren Chamal er landbruksminister, mens yngstemann Basil er finansminister. Demonstrantene krever at hele familien går av.

Unntakstilstanden ble innført etter at hundrevis av demonstranter torsdag forsøkte å storme presidentpalasset med krav om at president Gotabaya Rajapaksa må gå av.

Lørdag voktet soldater bensinstasjonene i Colombo, der mange har ventet i flere dager på å fylle tanken.

(©NTB)

Flere nyheter: