Menu
Helsebyråd Robert Steen (Ap) mener PCR-testing må erstattes med hurtigtester allerede innen mandag. Foto: Heiko Junge / NTB

Sprengt testkapasitet i storbyene

Testkapasiteten i Oslo er i ferd med å knele, sier helsebyråd Robert Steen (Ap). Han vil erstatte PCR-testing med hurtigtester.

Av NTB | 21.01.2022 12:07:49

politikk: Og endringene må skje raskt, sier byråden til VG.

– Vi må få tatt ned køene på teststasjonene på mandag, sier Steen.

Også Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) forteller om en vanskelig testsituasjon. Fredag var det møte i KS storbynettverk, som Skisland leder. Også Helse- og omsorgsdepartementet deltok i dette møtet.

– Alle åtte storbyene tok opp dette. Det var et veldig tydelig signal. Det var entydig fra storbyene at vi er i ferd med å knele, sier Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland til VG.

Han sier signalet fra departementet var at de skulle se på om de kunne endre rutinene.

– Der er så høyt press på PCR-tester at det tar lang tid å få svar og det er stor bruk av personalressurser. Den ene siden er behandlingen av selve testene, men det gjøres samtidig et omfattende smittesporingsarbeid og vi henter folk fra andre deler av helsetjenesten, sier Skisland.

Torsdag sendte Oslo kommune et brev til Helsedirektoratet med en klar advarsel om at dagens testtillbud vil knekke sammen med uakseptabelt lange ventetider på timer og enorme køer på drop-in.

De mener også det er mangel på hurtigtester i byen. Det, i kombinasjon med at det er ventet stor smitteøkning i ukene fremover, gjør at Steen mener testsystemet vil nå et knekkpunkt snart om det ikke gjøres noe.

For flere andre byer er tilgangen på hurtigtester et mindre problem, blant annet Stavanger som melder at kun de som tester positivt på hurtigtest eller skal teste seg på grunn av innreise skal bestille PCR-test nå.

(©NTB)

Flere nyheter: