Menu
37-åringen som PST har siktet for spionasje, har jobbet som gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø. Foto: Vegard Grøtt / NTB

Spionsiktet gjesteforsker vil ikke la seg avhøre

Den spionsiktede gjesteforskeren vil likevel ikke la seg avhøre nå, opplyser mannens forsvarer, advokat Marijana Lozic.

Av NTB | 31.10.2022 15:21:00

Kriminalitet og rettsvesen: Til TV 2 sier Lozic at den spionsiktede mannen har endret standpunkt og ikke vil la seg avhøre nå.

– Det begrunnes med at han har fulgt med på nyhetsbildet i helgen og velger derfor ikke å si noe på nåværende tidspunkt, sier Lozic.

Tidligere mandag sa Lozic at avhør ville bli gjennomført så fort som mulig, og hun antok at det kunne skje allerede mandag eller tirsdag, skrev Aftenposten og NRK.

Mannen er i Norge med et brasiliansk pass under navnet José Assis Giammaria (37), men politiet mener han er en russisk borger med navn Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (44).

PST mener mannen har bygd seg opp en identitet som vanlig borger, mens han i det stille jobber for utenlandsk etterretning. Han ble pågrepet forrige mandag.

– Han har forståelse for at PST må ta en runde for å finne ut av ting, sa Lozic til NTB da.

På spørsmål om samtykket indikerer en form for erkjennelse av straffskyld, svarte hun:

– Overhodet ikke. Han erkjenner ikke straffskyld, sier Lozic.

Mannen er siktet for å ha brutt straffelovens paragraf 121, som handler om spionasje mot statshemmeligheter.

Den påståtte spionen har jobbet med Arktis og hybride trusler i sin forskning.

37-åringen deltok tidligere i høst på en konferanse i Vilnius sammen med en kollega ved UiT, der temaet var treningsprogram mot hybride trusler, og hva man gjør dersom gassrørledninger blir sprengt eller hele strømnettet blir lammet.

Mannen hadde kjøpt en enveisbillett ut av Norge med avreisedag dagen etter at han ble pågrepet, opplyste en av hans forsvarere, Thomas Hansen, til VG torsdag.

37-åringen som PST har siktet for spionasje, har jobbet som gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø.

Fredag samtykket mannen i å bli varetektsfengslet i fire uker, siktet for spionasje.

Ifølge gravejournalistnettverket Bellingcat tilhører den russiske identiteten norsk politi knytter til mannen, en oberst i den russiske etterretningstjenesten GRU.

Flere nyheter: