Menu
Havforskningsinstituttet anbefaler at hvithvalen i Hammerfest blir fôret dersom den ikke tar til seg mat på egen hånd, og mener også at den bør føres tilbake til Russland. Foto: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratet / NTB scanpix

«Spionhvalen» bør fôres, mener havforskere

Havforskningsinstituttet anbefaler at den såkalte spionhvalen i Hammerfest blir fôret dersom den ikke tar til seg mat på egen hånd.

Av NTB | 15.05.2019 15:19:19

Natur og miljø: Forrige uke bestilte Fiskeridirektoratet råd fra instituttet om hva som bør gjøres med hvithvalen, som i april ble oppdaget utenfor kysten av Finnmark, skriver Havforskningsinstituttet.

Det har versert ulike meninger om hvalen faktisk er i stand til å få i seg mat på egen hånd. Instituttet mener at hjelpeplikten som er hjemlet i Dyrevelferdsloven gjør at hvalen bør fôres «etter et faglig basert regime». De mener at det også bør vurderes å overføre hvalen til en sted som er egnet til hold av hvithval, noe det ikke finnes fasiliteter for her til lands.

– Dersom denne hvalen kommer fra en fasilitet i Russland nær grensen til Norge, ville den beste og raskeste løsningen vært om dyret ble ført tilbake dit. Det ville være korteste vei, heter det i brevet fra Havforskningsinstituttet.

– Men det må skje på en planlagt og tilrettelagt måte, og vi oppfatter at det er det Hammerfest kommune nå vil legge opp til, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord.

Fiskeridirektoratet mener imidlertid ikke det vil være hensiksmessig å flytte hvalen, til tross for Havforskningsinsituttes anbefalning.

Tidligere denne måneden hentet hvalen en mobiltelefon opp fra havbunnen, da en ung jente hadde mistet den i vannet.

Det har versert flere teorier om hvalens bakgrunn. En av teoriene har vært at hvalen kom fra den russiske marinen, ettersom den ble observert med en sele. Ifølge Fiskeribladet kan hvalen ha rømt fra et russisk terapianlegg nær den norske grensen, hvor den kan ha vært brukt til terapi for vanskeligstilte barn.

Hvalen, som av lokalbefolkningen har fått navnet «Hvaldimir», har vist en meget tam oppførsel, og har i stor grad søkt kontakt med mennesker.

(©NTB)

Flere nyheter: