Menu
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Spiondømte Frode Berg i Ølen Betong-saken

Advokat Per Magne Ristvedt mente det er en indirekte sammenheng mellom Frode Berg- og Ølen Betong-saken.

Av Egil M Solberg | 03.02.2020 14:15:53

Domstol: I sitt innledningsforedrag mandag sa advokaten at i likhet med de to ansatte i det norske firmaet Ølen betong, ble også Frode Berg kontaktet av norsk etterretning. Men mens de avviste forespørselen, fikk de ja fra Frode Berg.

– I den perioden de to ble tatt av russisk etterretning, var Frode Berg i full aktivitet i Russland. De var sannsynligvis på tå hev når det gjaldt norske informanter da de to fra Ølen Betong ble pågrepet, sa advokaten ifølge NTB.

– Hvordan hadde det gått om de to hadde sagt ja? Da er det sannsynlig at de hadde endt opp som Frode Berg og havnet i russisk fengsel, sa Ristvedt i Oslo tingrett der tvistesaken skal behandles denne uka.

Saken gjelder erstatning som følge av rekrutteringsforsøk fra E-tjenesten og PST.

Ølen betong mener norsk etterretning gjennomførte amatørmessige forsøk på å rekruttere informanter i selskapet, som fra 2007 til 2008 satset flere hundre millioner kroner på etablering i Murmansk-området i Russland.

– De ansatte i Ølen betong ble pågrepet på åpen gate i Murmansk i Russland, mistenkt for å være informanter. De fikk vite at de visste at norsk etterretning hadde vært i kontakt med dem. De ble truet med både giftsprøyte og pistol under et langt avhør, sa Risvedt i innledningsforedraget.

Ølen betong krever nå opp mot 145 millioner kroner i tapt fortjeneste og andre kostnader. I tillegg kommer et oppreisningskrav for Atle Berge og Kurt Stø, som er de to nøkkelansatte saken gjelder.

Flere nyheter: