Menu
Spanias tidligere kong Juan Carlos setter seg i en bil på flyplassen i Vigo etter å ha kommet tilbake til Spania for første gang på to år. Foto: Lalo R. Villar / AP / NTB

Spanias tidligere konge i hjemlandet for første gang på to år

Ekskonge Juan Carlos er tilbake i Spania for første gang siden han for to år siden dro i eksil som følge av en rekke finansskandaler og korrupsjonsanklager.

Av NTB | 19.05.2022 21:45:53

Kriminalitet og rettsvesen: Selv om påtalemyndigheten avsluttet etterforskningen i mars, har avsløringer av den uklare opprinnelsen til formuen hans gjort ubotelig skade på ryktet til kongen som spilte en viktig rolle i overgangen fra Francos diktatur til demokrati.

Den 84 år gamle eks-kongen kom torsdag kveld med privatfly fra Abu Dhabi, der han har bodd de siste årene, til Vigo i det nordvestlige Spania, der en av båtene hans er med i en tre dager lang regatta. Han ble tatt imot av sin eldste datter, prinsesse Elena.

Mandag reiser han til Madrid der han skal treffe sin kone, dronning Sofia, sin sønn kong Felipe VI og andre familiemedlemmer før han samme dag reiser tilbake til Abu Dhabi. Regjeringen til statsminister Pedro Sánchez gjorde det ifølge spansk presse klart at han ikke fikk overnatte i Zarzuela-palasset.

Etter nesten 40 år på tronen ble han tvunget til først å abdisere i 2014 og så i 2020 å rømme landet som følge av anklager om korrupsjon. To ganger siden han dro, har han betalt skatt på unndratte inntekter på fem millioner euro, trolig for å avverge tiltale.

I et forsøk på å berge monarkiets renomme og oppslutning har kong Felipe søkt mest mulig avstand til faren. I 2020 stanset han apanasjen hans og frasa seg arven fra faren, og tidligere i år sørget han for mer åpenhet rundt slottets økonomi.

(©NTB)

Flere nyheter: