reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
82 år gamle Juan Carlos, som var Spanias konge til han abdiserte i 2014, etterforskes for korrupsjon. Nå flytter han fra Spania. Foto: AP / NTB scanpix

Spanias ekskonge Juan Carlos flytter fra landet

Spanias tidligere konge Juan Carlos har besluttet å flytte fra Spania. Det går fram av en uttalelse fra kongehuset gjengitt av TV-kanalen RTVE, ifølge Reuters.

Av NTB | 03.08.2020 19:03:33

Kuriosa og kjendiser: Hvor den tidligere kongen reiser i eksil, er ikke kjent.

Mandag offentliggjorde det spanske kongehuset et brev fra Juan Carlos til sønnen, kong Felipe.

– Jeg informerer om min beslutning om å flytte ut av Spania i denne perioden, heter det i brevet.

Den tidligere kongen skriver at han har tatt beslutningen i forbindelse med «de offentlige konsekvensene av enkelte tidligere episoder i privatlivet». Juan Carlos føyer til at han ikke ønsker å gjøre situasjonen vanskelig for sønnen.

Det er ikke kjent hvor 82-åringen oppholder seg i øyeblikket.

I kraft av å være konge, hadde Juan Carlos imidlertid juridisk immunitet fram til han abdiserte i 2014, og etterforskningen handler derfor om utviklingen i etterkant.

Saken granskes også i Sveits, og spanske medier har offentliggjort opplysninger fra den sveitsiske etterforskningen der det går fram at Juan Carlos skal ha mottatt millioner av euro fra Saudi-Arabias avdøde kong Abdullah.

Ekskongen anklages også for å ha overført et stort beløp til en forbindelse, noe etterforskerne vurderer som et mulig forsøk på å skjule pengene fra myndighetene.

82-åringen har gjennom sin advokat så langt avvist å kommentere saken. Kongehuset benekter også at Felipe har hatt kjennskap til de angivelige pengeoverføringene til faren.

Juan Carlos bidro til en fredelig gjeninnføring av demokratiet i Spania etter diktator Francisco Francos død i 1975. De senere års avsløringer har imidlertid gitt støtten til monarkiet et skudd for baugen i Spania, og det har vært demonstrasjoner mot kongehuset.

Etter nyhetsmeldinger om at kong Felipe hadde tilgang til en konto i utlandet som inneholdt en gave fra Saudi-Arabia på 65 millioner euro, gikk han ut og frasa seg enhver personlig arv fra sin far. Felipe fratok også faren apanasjen på 194.232 euro i året.

(©NTB)

Flere nyheter: