reklame for smiaa
Menu
Folk i Madrid deltar i en markering for alle som har dødd etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Nå er smittefaren vurdert som såpass liten at landet åpner grensene om mindre enn tre uker. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix

Spania gjenåpner grensene

Spania, som er svært hardt rammet av koronapandemien, gjenåpner grensene mot nabolandene Frankrike og Portugal 22. juni.

Av NTB | 04.06.2020 12:49:19

Medisin og helse: Allerede søndag morgen var det en jevn strøm av biler fra Frankrike. Alle som kom over grensa fikk temperaturen målt, og det samme skjedde på flyplassen i Madrid.

Grensa til Portugal er fortsatt stengt, men karanteneplikten er opphevet for alle tilreisende fra andre EU- og Schengen-land, samt Storbritannia. Alle må også fylle ut et skjema med helsetilstand og kontaktadresse

Spanjoler kunne også søndag for første gang siden 14. mars reise utenfor sine egne provinser, og mange i Madrid og ellers i innlandet satte kursen for middelhavskysten for en etterlengtet og utsatt sommerferie.

Mange i Barcelona la turen til Pyreneene, mens noen i Málaga dro av gårde til Baskerlandet, de fleste i sine egne biler.

Uansett ba statsminister Pedro Sánchez folk være forsiktig og gjorde det klart at restriksjonene kan innføres igjen med en gang om smitten øker igjen.

– Advarselen er klar. Smitten kan komme tilbake, og den kan ramme oss i en ny bølge. Vi må gjøre alt vi kan for å unngå det, sa han.

Selv om situasjonen nå stabiliseres i Europa, er viruset ute av kontroll på andre kontinenter.

En god del restriksjoner er fortsatt på plass i Spania, om enn litt forskjellig fra provins til provins.

Det er fortsatt også obligatorisk å bruke munnbind på offentlig transport og i butikker, og de fleste skolene er stengt fram til september. Fotballkamper kan spilles, men folk må følge dem hjemmefra.

Diskoteker kan imidlertid åpne, selv om dansegulvene er stengt, og museer, konserthaller, kafeer og restauranter kan alle åpne, selv om det begrensninger på hvor mange som kan slippes inn.

Spania er et av de hardest rammede landene i Europa, med over 245.000 smittet av koronaviruset og over 28.000 døde.

Blant folk er stemningen er blanding av lettelse og irritasjon over myndighetene. Målinger viser at 68 prosent er misfornøyd med hvordan regjeringen har håndtert krisen.

Over hele landet må folk bruke munnbind, både inne og ute, om det ikke er mulig å holde halvannen meters avstand til hverandre.

<p>(©NTB)</p>

Flere nyheter: