Menu
En Falcon 9-rakett med SpaceX' nye romkapsel om bord står klar på Kennedy Space Center i Florida. Første prøvetur skal etter planen skje lørdag. Foto: Joel Kowsky / NASA via AP / NTB scanpix

SpaceX sender Ripley på romferd

USA planlegger nye bemannede romferder, etter et opphold siden 2011. I helgen tester SpaceX sitt nye fartøy, og en bemannet ferd kan skje allerede i juli.

Av NTB | 01.03.2019 12:32:55

Vitenskap og teknologi: Ingen astronauter er spent fast i setene når Crew Dragon-kapselen lørdag skytes opp fra Launch Complex 39A på Kennedy Space Center i Florida. Passasjeren er i første omgang en testdukke fylt med avanserte sensorer.

I tråd med selskapets sans for kreativ markedsføring har den fått navnet Ripley – samme navn som Sigourney Weavers rollefigur i Alien-filmene.

Om turen går like galt som i filmene, får publikum vite natt til lørdag, amerikansk tid. Falcon 9-raketten med kapselen montert øverst skal etter planen ta av klokken 2.49, det vil si klokken 8.49 norsk tid.

NASA regner ikke med at prøveturen skal gå uten problemer. Målet er imidlertid å høste viktige erfaringer før to NASA-astronauter spenner seg fast i romkapselen for en bemannet prøvetur, kanskje så tidlig som i juli.

Til og med brua som astronautene bruker for å komme seg om bord på utskytingsrammen har fått en fullstendig makeover. Den åpne konstruksjonen av stålrør og gitter er borte, og erstattet av en futuristisk, lukket konstruksjon – med klimaanlegg.

– Astronautene er glade for at den er lukket, og vi forsøker å holde myggen ute. Dette er Florida-mygg, den kommer seg inn over alt, sier Kathy Lueders, leder for NASAs avdeling for privatdrevne, bemannede ferder.

Prøveturen med SpaceX’ nye kapsel skal etter planen vare i seks dager. Søndag skal kapselen kobles sammen med Den internasjonale romstasjonen. Vel framme der skal ISS-mannskapet gå om bord og hente ut forsyninger, før de fyller fartøyet med forskningsmateriell og utstyr som skal returnes til jorda. Den 8. mars kobles kapselen løs og skal etter planen lande med fallskjerm i Atlanterhavet.

Boeing har planlagt den første, ubemannede Starliner-ferden i april, og en bemannet tur med tre astronauter tidligst i august.

Selskapet som kommer først til ISS med et bemannet fartøy, vinner et lite amerikansk flagg som ble etterlatt på ISS av det siste romfergemannskapet i 2011.

NASA-astronaut Doug Hurley og Boeing-astronaut Christopher Ferguson, som begge var med på romfergeturen for åtte år siden, skal være med på å teste de nye romkapslene – Hurley i Crew Dragon, og Ferguson i Boeings Starliner.

Det har vært et sårt punkt for amerikanerne, til tross for at romfart ofte trekkes fram som et av de mest vellykkede samarbeidsprosjektene mellom USA og Russland.

NASA har også sitt eget prosjekt, romkapselen Orion, som ble testet uten mannskap i 2014. Det er særlig utviklet med tanke på lengre romferder, med Mars som et mål i det fjerne.

Interiøret i romkapselen bærer bud om at det meste er nytt – alt er hvitt og strømlinjeformet. Touchskjermer erstatter panelene og bryterne som preget romfergens cockpit. Borte er de omfangsrike, oransje romdraktene, Ripley er kledd i en testutgave av en hvit, tettsittende drakt med svarte detaljer, og matchende hjelm og hansker.

SpaceX skal deretter forsøke seg på en bemannet ferd i juli. Klarer de det, vil de slå konkurrenten Boeing, som er i ferd med å gjøre klar sitt Starliner-fartøy.

Etter at romfergeprogrammet ble avviklet i 2011, har amerikanske astronauter vært nødt til å reise med russiske Sojuz-fartøy for å komme seg til og fra Den internasjonale romstasjonen (ISS).

(©NTB)

Flere nyheter: