Menu
Senterpartiets Kjersti Toppe vil ha omkamp om helseverneplikt for ungdom. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Sp vil ha omkamp om helseverneplikt

Koronakrisen har vist hvor sårbart helsevesenet er, mener Senterpartiet. Nå vil partiet ha omkamp om helseverneplikt for ungdom.

Av NTB | 21.07.2020 09:47:57

Medisin og helse: – Jeg ønsker en ny form for verneplikt, en samfunnstjeneste i helsesektoren. Jeg mener vi ikke har råd til å la være, sier Sps stortingsrepresentant Kjersti Toppe til NRK.

I 2011 foreslo et utvalg en form for vernepliktsordning i eldreomsorgen, som et ledd i å møte framtidens omsorgsutfordringer. Toppe tok saken til Stortinget i 2013, men ble nedstemt.

– Det viktige er at vi kan ha opplæring av egen befolkning som kan tre inn når det er nødvendig, sier Toppe.

Frps arbeids- og sosialpolitiske talsperson Erlend Wiborg er skeptisk til forslaget.

– Helsevesenet bør bestå av folk som er utdannet til det, ikke tilfeldige folk fra gaten, sier han til NTB.

Heller ikke Høyres Sveinung Stensland er særlig entusiastisk.

– Det viktigste vi kan gjøre dersom vi trenger mer helsepersonell, er å utdanne flere og sørge for at de ønsker å arbeide innenfor helsesektoren, sier han til NRK.

SVs helsepolitiske talsmann Nicholas Wilkinson mener man heller bør prioritere å gi hele, faste stillinger til vikarer og deltidsansatte i helsevesenet.

Nå tar hun debatten opp igjen og peker på flere utfordringer i helsesektoren, som mangel på arbeidskraft, rekruttering og ressurser ved framtidige pandemier og helsekriser.

– Vi bør heller betale folk en anstendig lønn sånn at de faktisk har lyst til å jobbe i helsesektoren. Lønnen bør økes hvis det er for få som ønsker å jobbe der, sier han.

(©NTB)

Flere nyheter: