Menu
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil studere Donald Trumps plan for fred mellom Israel og palestinerne. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Søreide vil studere Trumps plan

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil ikke kommentere innholdet i president Donald Trumps plan for fred mellom Israel og palestinerne.

Av NTB | 28.01.2020 21:31:11

Politikk: – Det er opp til partene å avgjøre om dette forslaget kan være med på å danne grunnlag for å gjenoppta forhandlingene, sier Søreide i en kommentar.

Norge vil nå studere hva Trumps forslag innebærer, sier utenriksministeren.

Israel vil i henhold til planen kunne annektere bosetningene på den okkuperte Vestbredden, samt Jordandalen.

Søreide har tidligere slått fast at de israelske bosetningene er ulovlige i henhold til folkeretten og et alvorlig hinder i arbeidet med å finne fram til en varig fredsløsning. Det samme har FNs sikkerhetsråd slått fast.

– Målet med Norges engasjement er å bidra til en forhandlet tostatsløsning mellom Israel og Palestina som kan skape varig fred mellom partene, sier hun.

– Hovedlinjene i det langvarige norske engasjementet for å bidra til en løsning på den israelsk-palestinske konflikten ligger fast, og reflekterer en bred internasjonal konsensus og FN-resolusjoner. Det samme gjør posisjonene våre når det gjelder de sentrale spørsmålene i konflikten, sier Søreide.

Palestinerne brøt kontakten med Trump-administrasjonen etter USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, og avviser planen som nå er lagt fram.

(©NTB)

Flere nyheter: