Menu
Det er feil at Norge har snudd i denne saken. Det opprinnelige forslaget til patentunntak var vidtrekkende. Vi var kritiske fordi det ikke nødvendigvis ville føre til økt vaksineproduksjon, sier Søreide i en uttalelse til NTB. Her i en muntlig spørretime på Stortinget. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Søreide om patentunntak: – Feil at Norge har snudd

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det er feil å si at Norge har snudd i spørsmålet om patentunntak for koronavaksiner, noe Norge før har stemt imot.

Av NTB | 06.05.2021 13:09:54

Politikk: Regjeringen får kritikk fra opposisjonen og hjelpeorganisasjoner for å ha vært imot patentunntak fram til USA snudde i spørsmålet onsdag kveld.

– Det er feil at Norge har snudd i denne saken. Det opprinnelige forslaget til patentunntak var vidtrekkende. Vi var kritiske fordi det ikke nødvendigvis ville føre til økt vaksineproduksjon, sier Søreide i en uttalelse til NTB.

– Norge har hele tiden arbeidet for et kompromiss i WTO som kan gi verden flere vaksiner. Det er godt nytt at USA nå vil engasjere seg i WTO for å bidra til dette. Forslaget deres vil kunne bli et mer presist og målrettet tiltak for å unngå at patenter er en mulig flaskehals, sier Søreide.

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein sier at Norge vil fortsette å ta en lederrolle i kampen for å få gitt vaksiner til verden. Han viser til finansiering av vaksinesamarbeidene Covax og Cepi, og Norges lederrolle i det globale partnerskapet ACT-A.

– Det er et arbeid vi fortsetter med parallelt med innsatsen vår i WTO, sier Ulstein.

(©NTB)

Flere nyheter: