Menu
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) slår fast at ingen barn kan hentes hjem til Norge fra Syria uten foreldrenes samtykke, og at ingen flere foreldre har bedt om hjelp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Søreide: Ingen flere Syria-mødre har bedt om hjelp

Ingen norske kvinner som fortsatt er i leirer i Syria, har bedt om hjelp til å komme til Norge, understreker utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Av NTB | 16.01.2020 15:25:15

Sosiale forhold: – Jeg ser at noen mener at alle norske mødre med barn burde hentes hjem fra leirer i Syria. Vi har imidlertid ikke noen myndighet til å hente hjem dem som ikke har bedt om konsulær bistand, sier Søreide til NTB.

Venstres Abid Raja er blant dem som har tatt til orde for å hente alle norske kvinner og barn som er i flyktningleirer i Syria hjem, også de som har vært tilknyttet IS.

Men Søreide avviser at dette i det hele tatt er noen problemstilling.

– I tilfeller hvor mødre og barn er sammen i Syria kan barna ikke hentes til Norge alene uten foreldrenes samtykke. Ingen av dem som fortsett er i leirene, ber om slik hjelp, sier utenriksministeren.

Søreide understreker at foreldre har rett og plikt til å bestemme på vegne av egne barn. Derfor er det heller ikke aktuelt for norske myndigheter å gripe inn overfor bare barna.

– Vi har ikke myndighet til å gripe inn på andre lands territorium og kan derfor ikke hente hjem barna mot foreldrenes vilje, slår hun fast.

– Hjemhentingen av denne familien skjedde på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos det ene barnet, sier Søreide.

I sommer hentet Norge hjem fem foreldreløse barn fra Syria, da også på humanitært grunnlag.

– Sakene skaper ikke presedens. Jeg har tidligere understreket at vi vurderer hver enkelt sak på selvstendig grunnlag, sier utenriksministeren.

Etter det Utenriksdepartementet kjenner til, er det nå fire norske kvinner og fire norske barn i kurdiskkontrollerte leirer i Syria.

Tidligere denne uken ble det kjent at norske myndigheter har hjulpet en terrorsiktet kvinne og hennes to barn med å komme seg ut av Syria. Det er ventet at de vil lande i Norge torsdag kveld.

(©NTB)

Flere nyheter: