reklame
Menu
Norge ber Israel omgjøre beslutningen om å utvide de ulovlige bosetningene på Vestbredden, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Søreide ber Israel skrinlegge varslet utvidelse av bosetninger

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ber Israel skrinlegge den varslede utvidelsen av de ulovlige bosetningene på den okkuperte Vestbredden.

Av NTB | 16.10.2020 18:38:25

Krig og konflikter: Ifølge den norskstøttede israelske fredsorganisasjonen Peace Now menneskerettighetsorganisasjonen ble det denne uka besluttet å bygge over 4.400 nye boenheter i bosetningene.

Nyheten vekker sterke reaksjoner, og både FNs spesialutsending i Midtøsten, Nikolaj Mladenov, og EUs utenrikssjef Josep Borrell har protestert og ber Israel skrinlegge planen.

Fredag kom også utenriksministrene i Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Spania med en felles uttalelse, der de slår fast at de israelske bosetningene i okkuperte palestinske områder er ulovlige.

– Utvidelse av bosetninger er et brudd på internasjonal lov og undergraver ytterligere muligheten for en tostatsløsning som kan sikre en rettferdig og varig fred i den israelsk-palestinske konflikten, heter det i uttalelsen.

– Norge oppfordrer israelske myndigheter til å reversere beslutningen om å bygge nesten 5.000 nye bosettingsenheter på okkupert palestinsk territorium, sier hun til NTB.

Norge har i likhet med flere andre land tatt dette direkte opp med israelske myndigheter.

– Norge anser bosetningene for å være folkerettsstridige. Den norske holdningen er blant annet forankret i en rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd, senest i resolusjon 2.334, sier Søreide.

Resolusjonen ble vedtatt i desember 2016 og krever øyeblikkelig byggestans i bosetningene.

Palestinske myndigheter kaller den varslede utvidelse av bosetningene et ytterligere bevis på at Israel er i ferd med å annektere Vestbredden.

– Det er også en risiko for at denne beslutningen vil begrense mulighetene for dialog og samarbeid mellom Israel og den arabiske verden, legger hun til.

Nærmere 800.000 israelske bosettere bor i dag i rundt 240 bosetninger og såkalte utposter på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, som ble okkupert i 1967.

Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er også sterkt kritisk til den varslede utvidelsen.

– Jeg er bekymret for at denne ukens godkjenning av nye bosetninger undergraver forsøk på å bygge tillit mellom israelere og palestinere, og mulighetene for en fremforhandlet tostatsløsning mellom partene, sier Søreide.

(©NTB)

Flere nyheter: