Menu
WTOs generaldirektør Roberto Azevedo går av ett år før tiden og sier at det er personlige årsaker til dette. Foto: AP / NTB scanpix

Søreide beklager WTO-sjefens avgang

Det er synd at WTO-leder Roberto Azevedo forlater jobben ett år før tiden, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Av NTB | 14.05.2020 20:02:44

Økonomi og næringsliv: Den 62-årige brasilianeren bekrefter torsdag at han forlater posten som generaldirektør i Verdens handelsorganisasjon (WTO) 31. august.

– Det er en personlig beslutning, av hensyn til familien. Det er ikke helserelatert, og jeg sikter ikke mot noen politiske muligheter, sier han og påpeker at det ikke var en enkel beslutning.

– Jeg har satt stor pris på det gode samarbeidet med Azevedo. Han har lagt ned en svært viktig innsats for å lede WTO i en handelspolitisk krevende tid, men jeg respekterer hans begrunnelse om at avgjørelsen er den beste for organisasjonen, sier Søreide i en kommentar.

Azevedo har vært generaldirektør i WTO siden september 2013 og tok fatt på sin andre fireårsperiode i september 2017.

I april varslet Azevedo at det kan bli den verste resesjonen i vår levetid dersom koronakrisen vedvarer. WTO anslår at nedgangen i den globale handelen vil være et sted mellom 13 og 32 prosent i 2020.

De to tallene er henholdsvis det mest optimistiske anslaget og det mest pessimistiske anslaget.

– Norsk økonomi og norske arbeidsplasser er avhengige av et velfungerende multilateralt handelssystem i WTO. Gitt krisen verden nå opplever, håper jeg en ny generaldirektør kan komme på plass så raskt som mulig, sier Søreide.

En av Azevedos fire visegeneraldirektører vil trolig steppe inn som fungerende generaldirektør fram til september 2021, ifølge Bloomberg. Det er Yonov Frederick Agah fra Nigeria, Karl Brauner fra Tyskland, Alan Wolff Fra USA og Yi Xiaozhun fra Kina.

(©NTB)

Flere nyheter: