Menu
Over 17 millioner sørafrikanere, rundt en tredel av befolkningen, har fått minst én vaksinedose. To doser kan gi en ganske god beskyttelse mot alvorlig omikron-sykdom. Her fra et sørafrikansk sykehus. Foto: Jerome Delay / AP / NTB

Sørafrikanske studier: Vaksinen beskytter mot alvorlig omikron-sykdom

To Pfizer-doser gir 70 prosent beskyttet mot alvorlig omikron-sykdom, ifølge sørafrikanske studier. WHO er optimistiske etter rapporter om milde symptomer.

Av NTB | 14.12.2021 15:32:17

Medisin og helse: Studien er basert på nær 80.000 PCR-tester som er tatt i landet mellom 15. november og 7. desember.

– Vi er ekstremt oppmuntret av disse resultatene, sier Glenda Gray, som er leder for Sør-Afrikas medisinske forskningsråd (SAMRC).

Foreløpige resultater har antydet at omikronvarianten er langt mer smittsom enn de tidligere variantene.

Det har hersket stor tvil om hvor mye vaksinene beskytter mot denne varianten. Den nye studien antyder at to doser med Pifzer/Biontechs vaksine gir rundt 33 prosent beskyttelse mot selve smitten, mens den gir 70 prosent beskyttelse mot alvorlig sykdom.

For de tidligere variantene har vaksinen til sammenligning gitt en beskyttelse på 93 prosent mot alvorlig sykdom.

Han sier man må se nærmere på alderssammensetningen i studien ettersom Sør-Afrika har en yngre befolkning enn Norge.

– Det kommer til å komme et skred av slike studier i dagene som kommer. Hvis de underbygger denne, er det gode nyheter, sier han.

Koronasmitten har skutt i været i Sør-Afrika de siste ukene, og det er registrert rekordhøye smittetall den siste tiden.

Men Verdens helseorganisasjon (WHO) er nå «forsiktige optimister» etter rapporter om at omikronsmitten gir mindre alvorlig smitte og færre dødsfall enn de tidligere variantene, ifølge WHOs Afrika-avdeling.

Sør-Afrikas koronainnlagte pasienter består for det meste av uvaksinerte, forklarer professor Flavia i folkehelse ved Universitetet i Pretoria. I tillegg har innleggelsestiden blitt forkortet fra 9 til 4–5 dager sammenlignet med tidligere smittebølger.

I forrige uke godkjente myndighetene å gi en tredje dose til alle fullvaksinerte over 18 år for å få bukt med den økende omikronsmitten.

Myndighetene har tidligere hatt som mål at rundt 70 prosent av befolkningen skulle ha fått minst én vaksinedose innen utgangen av året, men dette er nå flyttet til mars.

– Dette er gode nyheter. Dette viser at vaksinen virker, sier assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, til TV 2.

Forskerne bak studiene advarer likevel om at kapasiteten på sørafrikanske sykehus er truet som følge av omikronsvariantens smittsomhet.

Rundt 17 millioner sørafrikanere, en tredel av befolkningen, har fått minst én vaksinedose.

(©NTB)

Flere nyheter: