reklame for Sheiken Bowling
Menu
Sørkoreanske soldater patruljerer grensa mot Nord-Korea. Sør-Korea sier naboene i nord har avfyrt et prosjektil. Ifølge det japanske forsvaret er det trolig snakk om et ballistisk missil. Nesten samtidig som meldingene om prosjektilet kom, sa Nord-Korea i FN at landet har rett til å teste våpen. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB

Sør-Korea: Nord-Korea gjennomførte rakettest

Det sørkoreanske forsvaret sier at Nord-Korea har avfyrt et «uidentifisert prosjektil». Samtidig sier nordkoreanerne i FN at de har rett til å teste våpen.

Av NTB | 28.09.2021 01:52:28

Politikk: Prosjektilet er avfyrt i retning Japanhavet, melder nyhetsbyrået Yonhap. Det er uklart hva slags prosjektil det er snakk om og om det eventuelt er flere. En talsmann for det japanske forsvaret sier til nyhetsbyrået AFP at det «ser ut til å være et ballistisk missil».

Den angivelige oppskytingen skjedde like før landets FN-ambassadør sa at «ingen kan nekte» dem å teste våpen.

– Ingen kan nekte Nord-Korea retten til å i selvforsvar utvikle, teste, produsere og eie våpensystemene tilsvarende de som eies eller utvikles av dem, sa FN-ambassadør Kim Song, med henvisning til Sør-Korea og USA.

– Vi bygger bare opp vårt nasjonale forsvar, slik at vi kan forsvare oss og med sikkerhet ivareta sikkerheten og freden i landet, la han til.

Men hun insisterte imidlertid på at «upartiskhet» og gjensidig respekt er nødvendig.

Hun fordømte det hun kalte «doble standarder» og viste til kritikk fra sørkoreansk og amerikansk hold mot Nord-Koreas militærprogram, samtidig som de to allierte landene også ruster opp.

Sør-Korea gjennomførte sin første test med rakettoppskyting fra en ubåt for knappe to uker siden.

Nord-Korea invaderte Sør-Korea i 1950. Etter tre år med krigføring inngikk landene en våpenhvile, som siden har vedvart.

Nordkoreanerne er underlagt strenge internasjonale sanksjoner over atomprogrammet. Landet har likevel allerede gjennomført mange tester denne måneden, blant dem en med et langtrekkende kryssermissil og også ballistiske missiler, ifølge det sørkoreanske militæret.

For noen dager siden åpnet Kim Yo Jong, søster av og rådgiver til diktator Kim Jong-un, for å gjenoppta samtalene med nabolandet.

Sør-Koreas president Moon Jae-in, som kun har igjen noen måneder i embetet, har i det siste igjen fremmet et ønske om en offisiell slutterklæring på Korea-krigen.

(©NTB)

Flere nyheter: