Menu
Nuri-raketten er den første som Sør-Korea har produsert selv. Torsdag ble den skutt ut fra Naro romfartssenter i Goheung. Foto: Korea Pool / Yonhap via AP / NTB

Sør-Korea har skutt opp egen romrakett for første gang

Sør-Korea har for første gang skutt opp en romrakett som landet selv har utviklet og produsert.

Av NTB | 21.10.2021 11:07:58

Vitenskap og teknologi: Utskytingen beskrives som et viktig skritt i landets vei mot et satelittutskytingsprogram.

Sørkoreanske medier melder at raketten greide å levere den 1,5 tonn tunge lasten som skal gå i bane rundt jorden, og som består av en klump med rustfritt stål og aluminium.

Utskytingen ble fulgt av landets president Moon Jae-in, og da lasten ble satt i bane rundt Jorden, brøt det ut jubel og applaus i kontrollrommet.

Kun seks land har imidlertid greid å plassere en last på minst 1 tonn i kretsløp rundt Jorden, og Nord-Korea er ikke blant dem.

Landet ønsker også å sende en sonde til månen innen 2030.

Nuri-raketten er 47 meter lang og består av tre deler. Den første delen er ventet å lande i sjøen sørvest for Japan etter å ha skilt fra resten av raketten. Den andre delen er ventet å falle i Stillehavet øst for Filippinene. Mens den tredje og minste delen frakter lasten og er ment å gå i bane rundt Jorden.

Sør-Korea har siden begynnelsen av 1990-tallet vært avhengig av andre land for å skyte ut satellitter. Fra før av har ti av verdens land greid å sende satellitter ut i verdensrommet med egen teknologi. Nabolandet Nord-Korea var den foreløpig siste som har skaffet seg kapasitet til å sende ut egne satellitter.

Torsdagens utskyting er svært viktig for Sør-Koreas romfartsambisjoner. Planen er å utplassere mer avanserte kommunikasjonssatellitter samt militære etterforskningssatellitter.

(©NTB)

Flere nyheter: