Menu
Nuri-raketten er den første som Sør-Korea har produsert selv. Torsdag ble den skutt ut fra Naro romfartssenter i Goheung. Foto: Korea Pool / Yonhap via AP / NTB

Sør-Korea greide ikke å plassere rakettlast i kretsløp rundt Jorda

Sør-Korea har for første gang skutt opp en egenprodusert romrakett, men forsøket på å plassere en last på 1,5 tonn i verdensrommet mislyktes.

Av NTB | 21.10.2021 11:52:21

Vitenskap og teknologi: Sørkoreanske medier meldte først at raketten greide å levere den 1,5 tonn tunge lasten som skulle gå i bane rundt jorden, og som består av en klump med rustfritt stål og aluminium.

Kort tid etter opplyste imidlertid landets president Moon Jae-in at forsøket mislyktes. Både oppskytingen og de tre delene av raketten fungerte, men Sør-Korea har fortsatt ikke greid å plassere en pseudosatelitt i kretsløp rundt Jorden, ifølge Moon.

Kun seks land har imidlertid greid å plassere en last på minst 1 tonn i kretsløp rundt Jorden, og Nord-Korea er ikke blant dem.

Landet ønsker også å sende en sonde til månen innen 2030.

Nuri-raketten er 47 meter lang og består av tre deler. Den første delen er ventet å lande i sjøen sørvest for Japan etter å ha skilt seg fra resten av raketten. Den andre delen er ventet å falle i Stillehavet øst for Filippinene. Mens den tredje og minste delen fraktet lasten og var ment å gå i bane rundt Jorden.

Sør-Korea har siden begynnelsen av 1990-tallet vært avhengig av andre land for å skyte opp satellitter. Fra før av har ti av verdens land greid å sende satellitter ut i verdensrommet med egen teknologi. Nabolandet Nord-Korea er den foreløpig siste som har skaffet seg kapasitet til å sende ut egne satellitter.

Torsdagens utskyting regnes som svært viktig for Sør-Koreas romfartsambisjoner. Planen er å utplassere mer avanserte kommunikasjonssatellitter samt militære etterforskningssatellitter.

(©NTB)

Flere nyheter: