Menu
En person testes for covid-19 i Johannesburg i Sør-Afrika. Eksperter jobber nå med å kartlegge egenskapene til den nye virusvarianten omikron. Foto: Jerome Delay / AP / NTB

Sør-Afrika: Omikron gir mindre beskyttelse mot å bli smittet på nytt

Omikron-varianten gir tre ganger høyere risiko for å bli smittet på nytt, sammenlignet med andre koronavarianter, ifølge sørafrikansk folkehelseinstitutt.

Av NTB | 02.12.2021 20:30:49

Medisin og helse: Ifølge ekspertene ved det sørafrikanske forskningssenteret Sacema og det nasjonale instituttet for smittsomme sykdommer (NICD) er det «epidemiologiske beviser for omikrons evne til å omgå immunitet fra tidligere infeksjon», skriver Reuters.

De har sammenlignet risiko for såkalt reinfeksjon med omikron-varianten, med koronavariantene delta og beta.

Det er i samsvar med hva den sørafrikanske epidemiologen Anne von Gottberg sa tidligere torsdag.

– Vi tror at tidligere infeksjon ikke gir beskyttelse mot omikron, sa von Gottberg, som er tilknyttet NICD.

Basert på tidlige studier av den nye varianten sier Gottberg at de ser en økning i antall tilfeller av at covid-19-friske blir smittet på nytt.

– Vi tror imidlertid at vaksiner fortsatt beskytter mot alvorlig sykdom, sier hun.

Den nye varianten ble identifisert av Sør-Afrika i november og har de siste dagene blitt påvist i flere europeiske land, deriblant Norge.

Mye tyder på at omikron er langt mer smittsom enn delta, som i dag er den vanligste koronavirusvarianten i Norge. Samtidig har det kommet rapporter om at sykdomsbildet kanskje kan være mildere.

– Vi har ikke sikker kunnskap om hvor syk man blir av omikron, så er det altfor tidlig å konkludere, sa kriseleder Line Vold ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB torsdag.

(©NTB)

Flere nyheter: