Menu
Partilederne Audun Lysbakken (SV), Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) møttes torsdag på Hurdalsjøen Hotell for sonderinger om regjeringsforhandlinger. Foto: Torstein Bøe / NTB

Sonderingene i gang: – Vi skal gå rett på sak

En hel katalog med saker ligger på bordet i sonderingene på Hurdalsjøen Hotell. Hvert parti må kjenne igjen sin profil, understreker Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Av NTB | 23.09.2021 11:07:15

Politikk: Torsdag formiddag møttes Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV til første dag med sonderinger på Hurdalsjøen Hotell utenfor Oslo.

Målet er å få en rask avklaring på om det er grunnlag for å gå videre til formelle regjeringsforhandlinger mellom alle de tre partiene.

– Så skal vi ikke bruke for lang tid på det, det er vi enige om. Vi har ikke satt en absolutt tidsfrist, men vi har tenkt å være effektive og gå rett på sak, sa Støre da han møtte pressen sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken foran samtalestart.

Han vil ikke utelukke at partiene kan gå til forhandlinger allerede neste uke.

– Jeg tror vi vet omtrent hva som er det normale tidsskjema. Vi skal lage en god timeplan for det, men det vil være helt feil å si at du gjør lettvint arbeid på ting hvis du trengte litt mer tid. Så det må vi bli enige om, sa Støre.

Ap-lederen fikk støtte fra Vedum.

– Vi skal gå rett på sak med de mandatene vi har fått, sa Sp-lederen.

– Vi har en liste med saker vi tenker gir seg ganske selv, sa Støre på spørsmål om hvorvidt partiene skal begynne med de enkle eller vanskelige sakene.

Han vil begynne sonderingene med å snakke om valgresultatet og det felles ansvaret de har.

– Så er det som vi alle vet en lang rekke saker i den politiske katalogen vi må gjennom på ærlig vis, og det er det viktig å gjøre i sånne forhandlinger før den politiske hverdagen begynner.

Støre understreket også at det er viktig at hvert parti får sette sitt stempel på et mulig felles regjeringsprosjekt.

– Hvert parti må kjenne seg igjen, og vi må legge vekt på at hvert parti kan se profilen sin i et regjeringsprosjekt. Så må vi også eie det prosjektet sammen.

Lysbakken sa at han går inn i sonderingene med et åpent sinn.

– Jeg er nysgjerrig på hva vi kan få til. Det er egentlig bare én måte å finne ut av det på, og det er å begynne å snakke om saker og politikk, og det er det vi er her for, og det kommer til å vise oss hvor langt det er mulig å komme, sa han.

Ifølge Lysbakken er det god tone mellom de tre partilederne. Men det er uansett politikken som avgjør, understreket SV-lederen, som advarte mot å legge for stor vekt på de personlige relasjonene.

– Det vil alltid være masse interesse for person og for navn på partiene, men det vi skal finne ut, er om det er politisk grunnlag for å gå videre. Det er det det handler om for oss. Det handler om sakene, og det er det som kommer til å vise oss hva som er mulig, sa han.

Det er første gang trioen samles til formelle møter for å snakke regjering etter at valget ga en soleklar seier til den rødgrønne siden.

Støre har i forkant av sonderingene hatt samtaler med Senterpartiet og SV enkeltvis, og da avtalen om å gå i sonderinger var på plass mandag, kom partilederne hver for seg til Vandrehallen i Stortinget for å kommentere.

Ap har gått inn i prosessen med et tydelig ønske om en flertallsregjering der alle de tre partiene er med. Lysbakken har vært åpen for å forhandle om dette, mens Vedum standhaftig har stått fast på at han mener en Ap/Sp-regjering uten SV vil være best.

Samtidig har Vedum vært påpasselig med aldri å lukke døra helt for SV.

Men før de kommer så langt, skal partiene gjennom en hel katalog med politiske stridstemaer.

Et stort pressekorps var på plass utenfor hotellet, i tillegg til flere organisasjoner – deriblant Greenpeace, Nei til Atomvåpen og Redd Ullevål Sykehus.

De tre partilederne tar plass rundt sonderingsbordet sammen med sine respektive partifeller Hadia Tajik (Ap), Marit Arnstad (Sp) og Kirsti Bergstø (SV). I tillegg var et støtteapparat på plass fra de tre partiene.

Flere nyheter: