reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
En mann med munnbind og plasthansker avgir sin stemme i et valglokale i Seoul. Onsdag var det parlamentsvalg i Sør-Korea. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix

Solid valgseier til regjeringspartiet i Sør-Korea

Partiet til president Moon Jae-in har vunnet en overlegen valgseier i Sør-Korea. Håndteringen av virusutbruddet har ført ham fra skandale til seier.

Av NTB | 16.04.2020 08:32:26

Medisin og helse: Det venstreorienterte Demokratiske partiet sikret seg absolutt flertall i nasjonalforsamlingen for første gang på tolv år. Valgoppslutningen var på 66 prosent, den høyeste siden parlamentsvalget i 1992, til tross for koronapandemien.

Bare for noen måneder siden var Moon truet av skandaler knyttet til maktmisbruk og svak økonomisk vekst, mens hans kritikere kalte politikken overfor Nord-Korea for urealistisk.

Den raske og effektive håndteringen av virusutbruddet i Sør-Korea sendte imidlertid Moon oppover på meningsmålingene. Valget onsdag ble i stor grad sett på som en lakmustest på hans lederskap.

Parlamentsvalget var blant de første i verden under koronakrisen. Alle velgere måtte bruke munnbind, vaske hendene og bruke plasthansker. Ved frammøte ved valglokalene ble det gjennomført temperaturmålinger. Alle som hadde feber, måtte stemme i separate stemmeboder som ble desinfisert mellom hver velger.

Sør-Korea har også tatt i bruk et storstilt prosjekt som følger smittedes bevegelser basert på kredittkortbruk, overvåkingskameraer og mobiltelefonsporing. Bevegelsene har blitt fulgt gjennom de 14 dagene forut for påvist smitte og blitt publisert på offentlige nettsteder.

Myndighetene har også sendt ut tekstmelding med varsel til folk når det dukker opp nye smittetilfeller i områder der de bor eller arbeider.

Fremgangsmåten har skapt bekymringer knyttet til personvern, men den har også ført til at flere mennesker har meldt seg til testing.

Hun legger til at presidenten med hell har klart å framstille pandemien som en mulighet for landet til å omstrukturere økonomien og tjene på områder som kunstig intelligens og legemidler. Det og den globale anerkjennelsen av håndteringen av virusutbruddet har gjort ham populær blant velgerne, mener hun.

Moon takker velgerne, men sier samtidig at han føler mer ansvar enn glede over valgseieren.

– Vi skal aldri være innbilsk, men lytte mer ydmykt til folkets stemme, sier han.

Moons parti fikk sammen med en annen alliert 180 av de 300 plassene i nasjonalforsamlingen. Det største opposisjonspartiet, konservative Samlet Fremtid sikret seg 103 plasser.

Professor Leif-Eric Easley ved Ewha University i Seoul mener at pandemien fjernet folkets oppmerksomhet fra opposisjonens kritikk mot Moon. Det vil derfor være farlig hvis Moon tolker valget som tegn på å rettferdiggjøre utenrikspolitikk som ikke virker, mener han.

– Seouls engasjement overfor Pyongyang har blitt møtt med diplomatiske fornærmelse og missiltester. Forsoning overfor Kina har ikke gitt noen fordeler, sier han.

– Å være stor i munnen mot Japan har ikke fremmet sørkoreanske interesser. Og de progressive ønsker å sette fart i militærreformer og motsette seg press mot å dele på kostnadene i Seouls allianse med Washington, sier Easley.

Mange land har sett på Sør-Korea som en modell for hvordan virusspredningen best kan begrenses, med omfattende testing.

Det såkalte koronavirus-diplomatiet er en faktor bak Moons seier, mener Minseon Ku, statsviter ved Ohio State University i USA. Hun viser til at Moon nylig hadde telefonsamtaler med minst 20 ledere fra andre land.

Det konservative partiet har ikke klart å gjenreise seg etter riksrettssaken mot tidligere president Park Geun-hye, mener Ji Yeon Hong, professor ved Hong Kong University of Science and Technology.

(©NTB)

Flere nyheter: