Menu
Statsminister Erna Solberg (H) og statssekretær Peder Weidemann Egseth. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Var i kontakt med Molde-ordfører før Oslo-kritikk

Molde-ordfører Torgeir Dahl fikk hjelp av statsminister Erna Solbergs egen statssekretær til å komme med sin kritikk av Oslo i VG.

Av NTB | 01.03.2021 22:23:21

Medisin og helse: Til NRK bekrefter statssekretær Peder W. Egseth at han bidro til å sette ordføreren i kontakt med VG.

De to snakket sammen i helgen da Dahl ville komme i kontakt med pressen etter at smitten på nytt hadde økt i hovedstaden.

– Etter vår samtale formidlet jeg dette til VG, som tok kontakt med ham, sier Egseth, som hevder at verken partiledelsen i Høyre eller helseminister Bent Høie visste om saken før VG publiserte den.

NRK har spurt Egseth om hva han visste om budskapet til Dahl, og hva konkret Dahl skulle si til VG, men har foreløpig ikke fått svar.

I et intervju søndag spurte NTB ordføreren eksplisitt om han hadde kommunisert med noen i regjeringsapparatet om utspillet før han kom med det. Det benektet han.

– Nei, det har jeg ikke gjort, sa Dahl til NTB.

Mandag sa Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen at ingen i partiets kommunikasjonsavdeling hadde vært i dialog med Dahl før utspillet. Egseth er formelt en del av regjeringsapparatet, ikke Høyres kommunikasjonsavdeling.

– Høyre ber om at koronasituasjonen ikke skal politiseres. Men så avsløres det at SMK, til tross for at Høyre benektet det, har stått bak drittpakke mot Raymond Johansen og Oslo. Det er en politisk skandale, skriver Henriksen, før han fortsetter:

– Ingen som har jobbet på SMK med medieansvar, ville noensinne ordnet kontakt med Norges største avis for en tilfeldig ordfører uten å vite hva budskapet var, og stått inne for det.

– Denne saken synes jeg faktisk er ganske ille. Under hele pandemien har opposisjonen vært nøye med å ikke så unødvendig splid om smitteverntiltakene. Men Høyre klarer ikke å oppføre seg på samme måte, skriver Lysbakken i et Facebook-innlegg mandag kveld, og fortsetter:

– Nå viser det seg altså at Molde-ordførerens angrep på Oslos koronahåndtering ble solgt inn til VG av Erna Solbergs egen statssekretær. Direkte fra Statsministerens kontor, altså! Dette begynner å bli skikkelig pinlig for Høyre.

Molde-ordføreren har fått mye oppmerksomhet på grunn av sine utspill søndag der han først kritiserte Oslo for ikke å ha fått kontroll på pandemien, og deretter ba hovedstaden skjevfordele vaksinene sine internt før de ba om hjelp fra resten av landet.

På Twitter langer Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Martin Henriksen ut mot Høyre og kaller avsløringen en politisk skandale.

Også SV-leder Audun Lysbakken reagerer sterkt:

(©NTB)

Flere nyheter: