Menu
Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg på folkemøte på Studentersamfundet i Trondheim i regi av NRK. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Solberg til Afghanistan-pårørende: – Vi har vært for dårlige på veteranpolitikk

Statsminister Erna Solberg erkjenner at veteranpolitikken har vært for dårlig i Norge, men mener den har blitt bedre de siste årene.

Av NTB | 02.09.2021 21:52:06

Politikk: Hans-Arne Jacobsen, far til en av de 10.000 som har tjenestegjort for Norge i Afghanistan og nå kommet hjem, spurte i statsministerduellen i Trondheim torsdag kveld Solberg om hva hun vil gjøre for veteraner som sliter mentalt eller fysisk i kjølvannet av krigen.

Solberg sier hun har forståelse for at situasjonen nå er verre for Afghanistan-veteraner enn før den siste offensiven der Taliban overtok kontrollen over landet.

– Dette kommer til å kunne skape enda større utfordringer. Vi har vært for dårlige på veteranpolitikk, men det har blitt bedre. De som reiser ut, er bedre forberedt, og apparatet rundt har blitt mer profesjonelt, og de får bedre oppfølging i etterkant, sier Solberg.

Hun sier det ikke eksisterer en helhetlig plan for hvordan man skal ivareta Afghanistan-veteranene nå, men understreker viktigheten av å bedre oppfølgingsapparatet og ta mer hensyn til veteranenes pårørende.

Støre fikk samme spørsmål og innledet med å takke soldatene for å nær sagt ha reddet livet hans da han møtte soldatene ute i felt som utenriksminister.

– Vi har mistet ti liv, men mange har også sår med seg hjem, og ikke minst sår på sinnet. Det må være et tilbud når de kommer hjem, en full anledning til helsesjekk. I det lange løpet må vi også ha et opplegg som sikrer veteranene tilgang på helsehjelp i kommunene der de bor, og bruke nettverket av veteraner. Vi må ha dialog med dem og hjelpe dem i ny jobb, og videre i livet, sier Støre.

(©NTB)

Flere nyheter: