reklame for smiaa
Menu
Helse- og omsorgsminister Bent Høie, og statsminister Erna Solberg, sier at de vil vurdere nye innstrammende tiltak, om smittesituasjonen kommer ut av kontroll. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Solberg: Kan bli aktuelt å fraråde reiser til spesielt smitteutsatte områder i Norge

Saken oppdateres.

Av NTB | 10.09.2020 15:08:26

Medisin og helse: Solberg (H) frykter at når smitten øker, vet man ikke hvor den kommer fra, eller at lokale utbrudd kan komme ut av kontroll. Dersom dette skjer, vil myndighetene gjennomføre mer inngripende tiltak.

– Vi er ikke der nå, men vi er forberedt på å gjøre det, hvis det er nødvendig, sier statsministeren.

– Det kan bli aktuelt å skjerpe inn regler på hvor mange mennesker som kan møtes samtidig, og det kan komme sterkere tiltak, sier Solberg, før hun videre advarer:

– Vi kan komme i en situasjon der regjeringen fraråder reiser til spesielt smitteutsatte områder i Norge, og at vi må gå tilbake til digital undervisning ved høyskoler og universiteter.

– Vi har ingen tallmessig grense på når og hvor vi skal gjennomføre det. Jeg tror det aller viktigste signalet er når vi ser at smitten er bredere i samfunnet enn lokale utbrudd, sier Solberg.

– De to store lokale utbruddene løfter oss høyt opp på listen, men hvis vi tar vekk disse utbruddene, er vi vel nede i ca. 10 smittede per 100.000. Ser vi derimot at det begynner å spre seg i større omfang, må vi også ta inn disse nasjonalt, advarer statsministeren.

– Da har vi en bedre utgangspunkt i å forstå situasjonen, heller enn et konkret tall å forholde seg til. Det vil være andre tiltak som vil bli innført lokalt. I Bergen har de innført tiltak som ikke er innført i Sarpsborg og Fredrikstad, fordi det er to ulike utbrudd, sier Høie om de to største lokale utbruddene i Norge.

Regjeringen har konkretisert en rekke tiltak, både nasjonalt, regionalt og lokalt, som kan slå ned nye utbrudd.

På spørsmål fra NTB på hvor terskelen ligger når det gjelder hvor mange smittede som må til for å gjennomføre de mulige tiltakene og innstrammingene, ville verken Solberg eller helseminister Bent Høie (H) gå inn på konkrete nasjonale smittetall.

Høie påpeker på sin side at bedre testing gir bedre oversikt. Dette gir mulighet til å innføre ulike lokale tiltak fremfor de mulige nasjonale tiltakene.

(©NTB)

Flere nyheter: