Menu
Norges landslagssjef Ståle Solbakken kan se fram til EM-kvalifiseringen neste år. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Solbakken roper Georgia-varsku etter EM-trekning: – Denne gruppa blir kanonjevn

Spania, Skottland, Georgia og Kypros blir Norges motstandere i den kommende EM-kvalifiseringen i fotball. Landslagssjef Ståle Solbakken advarer mot Georgia.

Av NTB | 09.10.2022 13:10:55

Sport: Det ble klart da trekningen av gruppene ble gjennomført i Frankfurt søndag.

– Det viktigste når du hadde trukket seedingsnivå A og B, var å unngå å komme i gruppe B eller C. Det gjorde vi, og det må vi være fornøyde. Så kunne vi vært en del heldigere, sa landslagssjef Ståle Solbakken til TV 2.

– Georgia er et lag som kan slå alle i denne gruppa. De ledet 1–0 mot Spania til det var igjen ti sekunder av hjemmekampen i forrige kvalik og slo Sverige 2-0. De kan slå alle, og det kan være både en fordel og ulempe, fortsatte han.

Norge var seedet på tredje nivå i trekningen. Med et bedre resultat i den nylig avsluttede nasjonsligaen ville Ståle Solbakkens mannskap havnet ett nivå høyere.

Nasjonene ble trukket inn i sju grupper med fem lag og tre med seks lag. Nederland, Kroatia, Spania og Italia skal til sommeren delta i nasjonsligasluttspill og ble på grunn av dette trukket inn i grupper med bare fem lag.

Norge møtte Spania i EM-kvalifiseringen både i 2019 og 2003. Ingen av de fire møtene endte med norsk seier. Tre tap og en uavgjort ble fasiten.

– Jeg er sikker på at vi kan ta Spania på Ullevaal på en god dag, sa landslagssjef Solbakken, som tror alle vil slå alle i gruppen.

– Det ble en bra gruppe. Vi unngikk Frankrike og England. Vi må vise nivået vårt. Vi er glade for å få Norge. Haaland er den største stjernen i verdensfotballen nå. Det blir tøft, men vi skal prøve å finne nivået til å slå Norge, sa Spanias landslagssjef Luis Enrique til TV 2.

Norge møtte Skottland sist i kvalifiseringssammenheng i 2009. Da ble det fire norske poeng på to kamper. Hjemmekampen på Ullevaal ble vunnet 4-0.

– Skottland blir en vanskelig motstander, men det er ikke sånn at vi ikke kan slå dem på en god dag. Det er ikke sånn at vi skal føle oss underlegne mot Skottland. Jeg tenker at denne gruppa blir kanonjevn, sa Solbakken.

Kypros har man langt flere møter med historisk sett. Forrige dobbeltkamp var i nasjonsligaen i 2018. Da vant Norge 2-0 både borte og hjemme.

EM-kvalifiseringen gjennomføres neste år, og de to beste i hver av de ti gruppene går til sluttspill sammen med vertslandet Tyskland.

EMs tre siste plasser fordeles i nasjonsligaomspillet. De fire beste lagene fra henholdsvis A-, B- og C-divisjonen som ikke allerede har kvalifisert seg til mesterskapet, får en ekstrasjanse. Norge er rangert som nummer åtte i B-divisjonen. Dermed må fire av de sju lagene som er rangert foran, sikre EM-billett for at Norge skal få en slik mulighet.

Norge har ikke vært i et seniorsluttspill for menn siden 2000. Med verdensstjerner som Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard er det forventninger om norsk EM-deltakelse i Tyskland.

I gruppe C har Italia og England selskap av Ukraina, Nord-Makedonia og Malta. Hele trekningen endte slik:

* Gruppe A: Spania, Skottland, Norge, Georgia, Kypros.

* Gruppe B: Nederland, Frankrike, Irland, Hellas, Gibraltar.

* Gruppe C: Italia, England, Ukraina, Nord-Makedonia, Malta.

* Gruppe D: Kroatia, Wales, Armenia, Tyrkia, Latvia.

* Gruppe E: Polen, Tsjekkia, Albania, Færøyene, Moldova.

* Gruppe F: Belgia, Østerrike, Sverige, Aserbajdsjan, Estland.

* Gruppe G: Ungarn, Serbia, Montenegro, Bulgaria, Litauen.

* Gruppe H: Danmark, Finland, Slovenia, Kasakhstan, Nord-Irland, San Marino.

* Gruppe I: Sveits, Israel, Romania, Kosovo, Belarus, Andorra.

* Gruppe J: Portugal, Bosnia-Hercegovina, Island, Luxembourg, Slovakia, Liechtenstein.

EM-sluttspillet i Tyskland spilles fra 14. juni til 14. juli 2024.

Spania blir naturlige favoritter i Norges gruppe. Deretter er det mer åpent om hvem som blir lag nummer to.

Georgia har Norge møtt tre ganger tidligere. Samtlige oppgjør endte med norsk seier.

Verre endte søndagens trekning for flere andre nasjoner. Både Nederland og Frankrike havnet i gruppe B sammen med Irland, Hellas og Gibraltar.

(©NTB)