Menu
Ståle Solbakken brukte mye av pressekonferansen før kampen mot Finland til å snakke om Gianni Infantino etter Fifa-presidentens utfall mot Qatar-kritikerne. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Solbakken om Infantino: – Den siste som skal lekse opp om moral og etikk

Ståle Solbakken har lite forståelse for Fifa-president Gianni Infantinos påstand om at kritikken mot Qatar som VM-arrangør er hyklersk.

Av NTB | 19.11.2022 17:08:59

Religion og livssyn: Infantino sa dagen før VM-start at med tanke på det europeere har gjort de siste 3000 årene burde de si unnskyld i 3000 år før de holder moralprekener.

– Jeg synes ikke han er en stor idrettsleder eller en stor historiker, men den lille promillen han kan ha rett i, er at vi må ikke være så kategoriske og fordømmende at vi ikke åpner noen dører og ser inn i andre kulturer og andre verdener. Uten noen form for kommunikasjon og utveksling mellom kulturer så vil vi aldri komme nærmere, sa Solbakken etter å ha fått referert Infantinos uttalelser.

– Så er det ting i Qatar som er veldig langt fra et normalt menneskesyn. Det går på ting som menneskerettigheter, homofili og sånne ting, som det ikke bør være noe spørsmål om. De må tåle at det blir belyst. Så kan det være andre ting der vi kan være åpne for at kulturforandring tar tid. Men samtidig er Infantino en av de siste som skal lekse opp for noen hver om moral og etikk.

Infantinos oppsiktsvekkende uttalelser førte til at pressekonferansen dagen før årets siste landskamp igjen handlet om Fifa-ledelsen og Qatar.

– Jeg har ikke fått med meg uttalelsene, men kan på generelt grunnlag si at det er bra at mediene dekker VM som de har gjort, med et kritisk øye. Kanskje skjedde det litt for sent, men mediene gjør jobben sin, sa han.

Solbakken ble av en finsk journalist spurt om sin holdning til VM-sluttspillet som starter søndag.

– Jeg har ikke sommerfugler i magen som ved tidligere VM. Det første jeg husker var i 1978, og siden har jeg alltid hatt en følelse av at det er noe spesielt. Nå har jeg ikke den følelsen. Det vil kanskje endres litt i ukene som kommer, men jeg tror jeg snakker for de fleste når jeg sier jeg har en rar følelse, svarte landslagssjefen.

– Jeg tror engasjementet for dette VM er mindre, og at det gjelder i mange land. Det ser man blant annet i supporterkulturen. Det er ikke bare i Norge. Jeg ser det i Danmark, og det er klare krefter i Tyskland også. Jeg tror at færre vil se på, men samtidig er det for hvert VM flere som har mulighet til å se på, og kanskje kan han dekke seg bak noen tall som ikke er helt sammenlignbare med tidligere, fordi signalene når ut til flere, sa han.

Infantinos argumenter om at kritikken mot Qatar er urettferdig og hyklersk er han helt uenig i.

– Når det gjelder åpenbare menneskerettighetsbrudd og holdningen til homofile har det vært altfor lite framgang, og da må de tåle at belysningen av problemet fortsetter, uavhengig av om han vil at vi skal være opptatt bare av fotballen.

Alexander Sørloth ble også spurt om Infantinos tirade mot mediedekningen av VM.

Han tror heller ikke Infantino har rett i påstanden om at selv de som sier de vil avstå fra å følge VM, kommer til å se på i smug.

(©NTB)

Flere nyheter: