reklame for smiaa
Menu
Ståle Solbakken var langt nede etter at FC København tapte hjemme for Rijeka i avgjørende kamp om plass i europaligaens gruppespill. Foto: Liselotte Sabroe / NTB

Solbakken etter europaligaforlis: – Min mørkeste dag som FCK-trener

For annen gang på de siste 15 årene blir FC København uten europeisk gruppespill i høst. Ståle Solbakkens lag tapte 0-1 hjemme for kroatiske Rijeka.

Av NTB | 01.10.2020 23:38:15

Sport: Det handlet om retten til å spille gruppespill i europaligaen. Et komisk selvmål av høyreback Peter Ankersen i det 20. minutt ble kampens eneste mål.

– Det er nok min mørkeste dag i løpet av de to perioder jeg har vært ansvarlig for FCK, og vi er på det laveste nivå vi har vært i løpet av den tiden, kanskje unntatt den første tiden etter at jeg kom tilbake i 2013, sa Solbakken etter kampen.

Baklengsmålet kom i en situasjon der alt gikk galt for FCK. Victor Nelsson og Ragnar Sigurdsson løp i hverandre i forsøket på å stoppe Franko Andrijasevic, som dermed kom alene med keeper Karl-Johan Johnsson og vippet ballen over ham. Ballen gikk i tverrliggeren, men returen traff Ankersen og endte i mål.

– På en måte oppsummerer det bisarre selvmålet vår situasjon akkurat nå, sa Solbakken.

Ekstra bittert er nok europaligaforliset ettersom rivalen Midtjylland onsdag sikret plass i mesterligaen. Herning-laget ble torsdag trukket i gruppe med Liverpool, Ajax og Atalanta.

FCK har kommet skjevt ut i superligaen med ett poeng på tre kamper.

– Det er ikke annet å gjøre enn å jobbe steinhardt med å vende dette i superligaen. Kamper som denne kan vi ikke få igjen før neste år, sa Solbakken.

Han var ikke eneste norske trener for en utenlandsk klubb som så europaligaspill glippe torsdag. Arne Erlandsens KuPS tapte 1-3 for Cluj i Romania og er også ferdig med internasjonalt spill i år.

Jo Inge Berget scoret for Malmö, men til liten nytte. Det ble 1-3-tap hjemme mot spanske Granada, som stakk av med billetten til gruppespillet. Mindre profilerte Ole Erik Midtskogen tegnet seg også på scoringslista. Han skapte spenning da han reduserte til 1-2 for Klaksvik i forsøket på å bli Færøyenes første lag i et europeisk gruppespill, men irske Dundalk vant 3-1.

Både Moi og Kristoffer Ajer hadde hatt gode sjanser for den skotske klubben, men det sto fortsatt 0-0 i det 69. minutt da Moi satte opp Ryan Christie med et hælspark. Sistnevnte skjøt fra 16 meter, og keeper ga retur rett ut til Odsonne Édouard, som scoret det avgjørende målet.

– En fantastisk kveld for klubben og spillerne. Vi gjorde en sterk prestasjon på en veldig vanskelig bane, sa Celtic-manager Neil Lennon, som kan glede seg over at Celtic seedes på øverste nivå i fredagens trekning.

Ajer og Moi spilte hele kampen for Celtic.

Jens Petter Hauges nye klubb Milan slet seg videre på dramatisk vis da Hakan Calhanoglu utlignet til 2-2 på straffespark rett før slutt i 2. ekstraomgang mot Rio Ave. I straffesparkkonkurransen vant Milan 9-8 etter at danske Simon Kjær scoret to ganger.

Derimot må Omar Elabdellaoui og Martin Linnes greie seg uten europacupspill. De spilte på hver sin back, Linnes som lagkaptein, da Galatasaray gjestet Rangers i Glasgow. Hjemmelaget vant 2-1 etter mål av Scott Arfield og James Tavernier i 2. omgang. Marcãos redusering ble bare et trøstemål.

Ghayas Zahid og hans APOEL Nikosia ga Liberec hard kamp om avansement, men et vinnermål fem minutter på overtid ga den tsjekkiske klubben 1-0-seier og europaligaplass.

– Vi må bare legge oss flate, og jeg er hovedansvarlig. Det gjør vondt langt inn i kropp og sjel. Det er ikke slik vi vil opptre i en superviktig kamp. Det skader både forretningen og stoltheten, sa Solbakken.

Bedre gikk det for noen andre norske spillere. Mohamed Elyounoussi var involvert i vinnermålet da Celtic vant 1-0 over Sarajevo i Bosnia.

Thomas Rogne er også klar for europaligaen. Han ble byttet inn mot slutten da Lech Poznan vant 2-1 borte mot Charleroi.

(©NTB)

Flere nyheter: