Menu
IPC-president Andrew Parsons. Foto: Andy Wong / AP / NTB

Snur etter press: Russere og hviterussere nektes å delta i Paralympics

Den internasjonale paralympiske komité (IPC) stopper russere og hviterussere fra å stille i Paralympics. Helomvendingen skjer etter påtrykk fra andre nasjoner.

Av NTB | 03.03.2022 08:42:28

Kultur og underholdning: IPC tok avgjørelsen i et ekstraordinært møte og gikk ut med nyheten torsdag morgen, kun én dag før åpningsseremonien i Beijing. I redegjørelsen argumenteres det for at flere nasjoner har truet med ikke å konkurrere.

Lederen for den norske Paralympics-troppen, Cato Zahl Pedersen, forteller til NTB at han er rørt over beslutningen.

– Vi er lettet, glade og beveget. Det kom nesten en ristning i kroppen og tårer i øynene, sier Pedersen.

– Det er en tragisk krig og en nødvendig beslutning, legger han til.

Pedersen forteller at den norske troppen har vært blant dem som har ytret sin motstand og bekymring mot avgjørelsen som ble tatt onsdag. Det har IPC lyttet til.

– IPC er en medlemsbasert organisasjon, og vi er mottakelige for synspunktene til våre medlemmer, sier IPC-president Andrew Parsons.

– I løpet av de siste tolv timene har et overveldende antall medlemmer vært i kontakt med oss og vært veldig åpne, som jeg er takknemlig for. De har sagt at hvis vi ikke revurderer avgjørelsen vår, vil det få alvorlige konsekvenser for Paralympics, sier Parsons.

– Krigen har kommet til disse lekene, og i kulissene har mange regjeringer innflytelse på vårt kjære arrangement, sier han.

Parsons gjentar at flere land trolig ville trukket seg om russiske og hviterussiske utøvere skulle delta. Han beklager også til de berørte utøverne.

– Vi beklager for at dere blir påvirket av beslutningene deres regjeringer tok sist uke med å bryte den olympiske våpenhvilen. Dere er ofre for deres myndigheters handlinger.

83 parautøvere må dermed snu og reise fra arrangementet. Russlands paralympiske komité omtaler i statlige medier utestengelsen som «urimelig» og vurderer å anke avgjørelsen til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

– Det er en trist skjebne for dem å reise hjem, men det at vi andre skulle være belastet med å eie en problemstilling russiske og hviterussiske utøvere ikke ville følt på same måte, gjør at jeg egentlig ikke synes så synd på dem, sier Pedersen.

– En selvfølge, sier hun i en uttalelse.

Helomvendingen kom bare en dag etter at Russland og Hviterussland fikk lov til å delta under nøytralt flagg.

– Da vi tok avgjørelsen i går, så vi på den langsiktige paralympiske bevegelsen. Vi er veldig stolte av prinsippene og verdiene som har gjort bevegelsen til det den er i dag, sier Parsons og fortsetter:

– I går sa vi at vi ville fortsette å lytte, og det er det vi gjør i dag.

Han legger til at IPC er overbevist om at «sport og politikk ikke burde blandes», men:

Norges idrettspresident Berit Kjøll kommenterer Paralympics-avgjørelsen slik:

(©NTB)