reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Statsminister Erna Solberg er bekymret for økende smitte etter julefeiringen, men regjeringen lemper litt på tiltakene. Foto: Jil Yngland / NTB

Smitteverntiltak også i julen – men du kan ha inntil ti gjester på julaften

Regjeringen opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil fem gjester til over nyttår, men åpner for unntak på to av dagene til inntil ti gjester.

Av NTB | 02.12.2020 12:38:32

Fritid: – Julen er en tid for nærhet, ikke avstand. Vi vil at alle skal få feire jul med så mange som mulig av de man ønsker rundt seg. Det fortjener vi, ikke minst i år, sa statsminister Erna Solberg (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

Men det ligger en bekymring for at julefeiringen skal føre til mer smitte i samfunnet.

– Vi ønsker ikke å starte det nye året med stigende smittetall og nye innstramminger i januar. Det vil ingen av oss, sa Solberg.

Derfor mener regjeringen at det er nødvendig med smitteverntiltak også i julen. Men det lempes på noen tiltak for at folk skal kunne feire jul og nyttår litt mer som normalt.

Regjeringen opprettholder derfor anbefalingen om at man kan ha inntil fem gjester til over nyttår, men åpner for inntil ti gjester på to av dagene.

– Det betyr altså inntil ti gjester på julaften og inntil ti gjester på nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden, sier Solberg.

Hun minnet også om at alle må holde minst én meters avstand til de man ikke bor sammen med.

– Avstandsreglene gjelder gjennom hele selskapet. Fra gløggen serveres til man setter seg til bords. Når gavene deles ut. Og når kaffen og julekakene kommer fram.

– Det er ikke godt smittevern hvis man selv har selskap julaften, og dagen etter er i selskap med ti andre personer hos noen andre, for så å møte ti nye personer den tredje dagen, sier Solberg.

Og til studenter som reiser hjem til jul og som lurer på om de er en del av husstanden, kom statsministeren med en hyggelig beskjed.

– Skal man bo sammen, så er man en del av den husstanden. Kommer du hjem til jul, som jeg håper mine barn gjør denne julen, så blir de en del av husstanden.

– Alternativet ville vært en jul uten familien, sier Solberg.

Hun sier det er greit å reise på hytta, så lenge en følger de gjeldende reglene for reise og sosial kontakt, men understreket at dette ikke er julen for å reise utenlands – med mindre du virkelig må.

– Vi vet at mange vanligvis bruker juleferien til å besøke familie som bor i andre land. Min bekymring er at de som velger å reise ut, bringer med seg smitte tilbake. Derfor vil jeg på det sterkeste minne om karantenereglene.

– Men kanskje er det best å fokusere på utendørsaktiviteter. Er vi heldige får vi snø, småungene kan ake eller lage snømann sammen. Det er smittevernvennlige aktiviteter.

– For ungdommene blir det nok ikke den store romjulsfesten 2. juledag. Men det er mulig å samle noen få venner, og kanskje kan man samles rundt et bål ute, sa Melby.

Også statsministeren kom innom barn og unge i sin tale. Hun minnet om at foreldre ikke må glemme at de er de viktigste personene i sine barns liv, også ungdommen.

– Og la meg presisere: Barn og unge med skilte foreldre bør få samvær med begge foreldrene sine, som normalt, gjennom juleferien.

Hovedregelen er at man begrenser det antallet mennesker man har sosial kontakt med gjennom hele jule- og nyttårsperioden, og ikke minst i førjulstiden.

Men selv om det lempes litt på reglene, må man fortsatt tenke smittevern.

Det anbefales fortsatt å unngå unødvendige reiser innenlands og utenlands, men regjeringen er klar over at reiser i julen for mange kan sies å være nødvendige.

Utdanningsminister Guri Melby (V) presiserte på pressekonferansen at barn må få lov til å være barn, og sa at det er lov til å møte klassekamerater, også i romjulen.

Flere nyheter: