reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
En russisk politimann snakker med en gruppe mennesker i Moskva. Foto: Kirill Zykov / Moscow News Agency photo via AP / NTB scanpix

Smittetallene stiger stadig i Russland

Russland har registrert over 2.000 nye tilfeller med koronasmitte, noe som er den største økningen hittil fra en dag til en annen.

Av NTB | 12.04.2020 17:32:22

Medisin og helse: Ifølge Worldometers rapporterte russiske myndigheter inn 2.186 nye smittetilfeller søndag.

Dermed er i alt 15.770 personer registrert smittet av viruset i Russland. Antall koronarelaterte dødsfall har steget til 130, en økning på 24 siste døgn.

Nyhetsbyrået Reuters melder om lange køer av ambulanser utenfor sykehusene i Moskva, og russiske myndigheter har advart om en «enorm tilstrømming» av koronapasienter. En ambulansesjåfør forteller at han måtte vente i 15 timer før pasientene kunne tas imot.

– Situasjonen i både Moskva og St. Petersburg, men særlig i Moskva, er vanskelig ettersom antallet syke stiger, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov i et intervju med russisk TV.

– Jeg kan si med sikkerhet at vi ikke har nådd toppen. Vi står snarere ved foten av fjellet, ikke engang halvveis opp, sa Moskvas borgermester Sergej Sobjanin til det statlige nyhetsbyrået Ria for noen dager siden.

I den kinesiske byen Suifenhe, som ligger rundt to timers kjøring fra havnebyen Vladivostok, utvides nå testkapasiteten kraftig. Søndag reiser 15 eksperter fra Beijing til Suifenhe for å bidra.

Rundt 300 smittetilfeller er bekreftet i byen lørdag, av dem 100 personer som tilsynelatende er symptomfrie.

Antallet pasienter ventes å øke de kommende dagene, sier helsevesenets talsmann Ge Hong til nyhetsbyrået Xinhua.

Siden flytrafikken mellom Kina og Russland er stanset, flyr mange av kineserne som ønsker å vende hjem, til Vladivostok og tar seg fram til grensen over land derfra.

Alle som ønsker å reise inn til Kina, testes for viruset og isoleres ved grensen. Grenseovergangen var i en periode stengt fordi kapasiteten ikke var stor nok til å håndtere alle som ville krysse.

Suifenhe er stengt ned og strenge tiltak er satt i verk, ikke ulikt situasjonen i Wuhan for to og en halv måned siden.

Russiske myndigheter holdt lenge en lav profil i forbindelse med viruset. Tjenestemenn og politikere, inkludert Putin, forsøkte først å tone ned trusselen. Nå er imidlertid situasjonen en annen, og Moskva og hundrevis av andre russiske regioner har i løpet av de siste to ukene stengt store deler av virksomheten og innført strenge smitteverntiltak.

Situasjonen i Russland vekker også bekymring i nabolandet Kina, der myndighetene er på tå hev for å forsøke å hindre ny oppblomstring i antallet smittetilfeller. Siden smittesituasjonen innenlands ser ut til å være under kontroll, er myndighetene særlig opptatt av folk som ankommer fra utlandet.

Det etableres nå et feltsykehus med 600 senger i en kontorbygning for å ta hånd om kinesere som vender hjem fra Russland. Det oppgis at mellom 10 og 20 prosent av dem er koronasmittet.

(©NTB)

Flere nyheter: