reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Smittetall kan komme fra andre steder i landet

Dersom en person i folkeregisteret er oppført som boende i en kommune, kan offisielle tall for Covid-19 være misvisende. De det gjelder kan oppholde seg andre steder i landet.

Av Egil M Solberg | 25.08.2020 11:49:32

Koronapandemi: Mandag kveld meldte VG om at det var to nye smittetilfeller i Sunnhordland, henholdsvis på Bømlo og på Stord.

Smittevernlegene i de to kommunene var imidlertid raskt ute og avviste nyheten. De var nemlig ikke kjent med noen nye smittetilfeller.

I en pressemelding i formiddag, kommer smittevernlege i Bømlo Kjersti Follesø med en avklaring.

– Vi er ikke kjent med at det skal være registrert ny smitte av covid-19 i Bømlo kommune, sier kommuneoverlege/smittevernlege Kjersti Follesø og viser til meldingen fra VG.

VG henter sine data direkte fra Folkehelseinstituttet (FHI) sitt meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS), som er det offisielle registeret for antallet koronasmittede i Norge.

– Tala fra MSIS kan avvika fra kommunen sine egne tall, opplyser hun.

VG opplyser at årsaken til at MSIS-tala kan avvika fra kommunen sine egne tall kan være:

• Registreringer i MSIS baserer seg på folkeregistrert adresse. I noen tilfeller kan den smittede oppholde seg, og få behandling, i en annen kommune enn der vedkommende er folkeregistrert. Det kan eksempelvis gjelde studenter.

Hjemkommunen vil ikke nødvendigvis vite om disse tilfellene, selv om personen er registrert på deres kommune i MSIS.

• En annen årsak kan være at vedkommende som tester positivt ikke har fødselsnummer og dermed blir registrert på kommunen som sender inn prøven.

• FHI opplyser også at det kan være noen få andre tilfelle der smitte kun varsles til MSIS, og ikke kommunelegen.

– Bømlo kommune sitt femte og sist offisielt registrerte Covid-19 tilfelle var 2. mai 2020, opplyser smittevernlegen.

Det eksempelvis et større utbrudd med korona i nabokommunen Austevoll for tiden. Også i Bergen er det nå mange smittede etter skolestart.

Flere nyheter: