reklame for smiaa
Menu
FHI står bak appen Smittestopp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Smittestopp-appen deles i to med to ulike samtykker

Regjeringspartiene har fått med seg Ap på å endre appen Smittestopp, melder NRK. Nå skal den deles i to, en for smittesporing og en for å innhente kunnskap.

Av NTB | 16.06.2020 15:04:02

Medisin og helse: Det skal være to ulike samtykker for delene, ifølge NRK.

– Nå sikrer vi at man kan bruke appen uten å dele mer informasjon enn nødvendig, sier Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson i Høyre.

Ap varslet at de ville støtte begge forslagene, men Høyres forslag primært.

SV og Frp støttet Sps forslag, som ikke fikk flertall.

Mandag denne uka slettet Folkehelseinstituttet (FHI) alle data fra Smittestopp-appen etter at Datatilsynet utstedte varsel om midlertidig forbud mot datainnsamling. FHI er uenig i vurderingen og har fått frist til 23. juni med å svare tilsynet.

Tirsdag ble det kjent at Amnesty International rangerer den norske Smittestopp-appen på bunn i verden sammen med tilsvarende apper fra Kuwait og Bahrain når det gjelder personvern.

– Bahrain, Kuwait og Norge gjør en grov overkjøring av personvernet, med svært inngripende overvåking som går langt utover det som er forsvarlig i arbeidet med å stoppe koronasmitten, sier han.

Helseminister Bent Høie (H) var uenig og mener appen ikke går utover menneskerettighetene, blant annet fordi den er frivillig å laste ned.

Appen har blitt lastet ned 1,6 millioner ganger og har nesten 600.000 aktive brukere som deler data med FHI, ifølge tall fra 3. juni.

Sp foreslo at Stortinget skulle be regjeringen trekke tilbake appen og sørge for at den kun brukes til smittesporing og ivaretar personvernlevningen. Samtidig foreslo Høyre, KrF og Venstre å sørge for at de som laster ned appen, får mulighet til delt samtykke, ett for smittesporing og ett for kunnskapsinnhenting.

– Jeg frykter at regjeringens og FHIs prinsippløse holdning til personvern under utviklingen av den første smittevernappen har undergravet befolkningens tillit til både app-prosjektet og fremtidige smitteverntiltak fra norske myndigheter, sier Frps Åshild Bruun-Gundersen i en kommentar til NTB.

Til NRK sa Claudio Guarnieri, sjef for Amnesty Internationals sikkerhetslaboratorium, at de tre appene må stanses øyeblikkelig – inntil tilstrekkelig sikring av menneskerettighetene er på plass.

Flere nyheter: