Menu
Assisterende helsedirektør Espen Nakstad frykter at en fjerde smittebølge skal begynne før Norge kommer i mål med vaksinasjonsprogrammet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Smitten opp over 50 prosent på én uke – Nakstad slår alarm

Koronasmitten i Norge har økt med 53 prosent på bare én uke. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad frykter nå en fjerde smittebølge før skolestart.

Av NTB | 02.08.2021 12:16:58

Medisin og helse: I forrige uke ble det meldt om totalt 2.187 nye smittede i Norge, en økning på 53,2 prosent fra 1.428 smittede uka i forveien, viser en sammenstilling av nasjonale smittetall som NTB har gjort.

NTB har tatt utgangspunkt i tallene som meldes fra registeret MSIS like etter midnatt hver dag.

I Oslo viser kommunale tall at smitten har økt med 86,8 prosent til 282 smittede i forrige uke, opp fra 151 uka i forveien.

– Det mest bekymringsfulle ved at veldig mange kommuner nå har stigende smittetrend, er at man ikke skal klare å slå ned utbruddene før skolestart, skriver han i en SMS til NTB.

– Da kan vi gå inn i en fjerde smittebølge med deltavirus før vi er i mål med vaksinasjonsprogrammet. Det kan i så fall gi betydelig økt smitte blant uvaksinerte, og ny stigning i alvorlige sykdomstilfeller og innleggelser, advarer han.

Nakstad understreker at det er stor usikkerhet om utviklingen videre.

– Heldigvis vil veldig mange bli vaksinert de neste ukene. Det vil gjøre det lettere å beholde kontrollen i noen uker til.

Folkehelseinstituttet (FHI) fastslår i sin siste risikovurdering at deltavarianten har større spredningsevne enn alfavarianten, som dominerte fram til sommeren. Deltavarianten er mer smittsom enn alfa og smitter også i større grad vaksinerte og personer som har hatt covid-19 tidligere, men vaksinering ser likevel ut til å beskytte relativt godt mot sykehusinnleggelse og død.

Den nye varianten, som først ble oppdaget i India, har også utløst smittebølger i mange andre land.

Mye av smitten er knyttet til private fester, serveringssteder og andre sammenkomster.

– Dette er foreløpig ikke dramatisk. Rask framgang i vaksinasjonsprogrammet vil gi viruset stadig dårligere muligheter til å spre seg, skriver Aavitsland i en epost til NTB.

Han understreker likevel at helsemyndighetene ikke ønsker for mye smittespredning, ettersom viruset da også kan nå uvaksinerte eldre som kan bli alvorlig syke.

Antall innleggelser på sykehus har ligget stabilt på rundt 20 per uke hele sommeren.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad ser med bekymring på utviklingen.

Den kraftige smitteøkningen kommer i kjølvannet av at deltavarianten er blitt dominerende i Norge.

Ifølge overlege Preben Aavitsland er det i hovedsak smitte blant unge voksne som driver økningen nå.

(©NTB)

Flere nyheter: