Menu
Det danske samfunnet gjenåpnes ytterligere torsdag. Her fra handlegaten Strøget i København sentrum. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Smitten øker rett før Danmark fortsetter gjenåpningen

Tirsdagen bød på både gode og dårlige koronanyheter i Danmark: Partiene på Folketinget er enige om gjenåpning av landet, men R-tallet er igjen over 1.

Av NTB | 04.05.2021 14:41:09

Utdanning: Tirsdag skriver helseminister Magnus Heunicke på Twitter at R-tallet har gått opp til 1,1. Forrige uke lå det på 1.

– Koronapandemien er lett stigende i Danmark. Det er som ventet, i takt med at samfunnet åpner igjen, skriver ministeren.

– Torsdag åpner vi enda mer, så la oss huske de gode rådene om avstand, hygiene og testing, så gjenåpningen skjer forsvarlig.

– Vi har laget en avtale for gjenåpning som tar utgangspunkt i den gode situasjonen vi har i Danmark, sier justisminister Nick Hækkerup fra Socialdemokratiet‎.

For skolebarna i 5. til 8. klasse, som til nå har gått på skole på halv tid, blir det full åpning fra torsdag. Da er hele den danske grunnskolen åpnet for fullt.

– Barna kommer endelig tilbake på skolen på heltid, sier Venstre-leder Jakob Ellemann-Jensen.

Fra 21. mai blir det lettelser også i den videregående utdanningen.

Grensen for hvor mange som kan være samlet, heves til 25 innendørs og 75 utendørs.

I tillegg åpnes idretts- og kulturlivet for dem som kan fremvise koronapass, et bevis på at du har testet negativt for viruset nylig, er vaksinert eller har hatt viruset.

En egen mobilapp for koronapass er under utvikling og er ventet å være ferdig i slutten av måneden. Foreløpig kan danskene få dokumentasjonen de trenger på sundhed.dk.

Det settes nemlig en grense på maks 2.000 deltakere på utendørs arrangementer og festivaler fram til 1. august, og deretter blir grensen på 5.000. Det er et dødsstøt for festivalene, skriver danske medier.

Tirsdag formiddag kom avlysningene som perler på en snor. Blant dem som gir opp i 2021 er Nordens største festival, Roskilde.

– Avlysningen er jo dessverre ikke helt uventet for oss. Men det er svært trist, og vi er knust over at vi ikke får muligheten til å samles igjen på festival og bidra til å gjenskape fellesskapet som koronakrisen har ødelagt for landets unge, sier Roskilde-direktør Signe Lopdrup. Årets billetter blir overført til neste år.

Også sommerfestivaler som Smuk, Jelling Musikfestival, Heartland, NorthSide, Copenhell, Musik i Lejet, Tinderbox, Nibe Festival, Smukfest og Thy Rock kaster inn håndkleet.

En måned senere var turen kommet til skjønnhets- og frisørsalonger, solarium, tatoveringsstudioer og kjøreskoler.

Samtidig åpnet skolene for deltid for noen årstrinn i skolen. Studentene kunne også komme tilbake til studiestedene på deltid. De som har mye praktisk arbeid, fikk være til stede på halv tid, mens resten måtte nøye seg med 20 prosent.

Den danske intensivkapasiteten var hardt presset i starten av året, men etter dalende tall utover våren er kun 12 prosent av intensivplassene nå i bruk, og 10 prosent av sykehuskapasiteten totalt, viser siste ukesrapport.

I januar var over 50 prosent av sykehuskapasiteten i bruk.

Ifølge de siste tilgjengelige tallene er 11,5 prosent av danskene fullvaksinert, mens 23,4 prosent har fått minst én dose.

Gjenåpningen han snakker om, er klar etter at alle partiene i Folketinget, bortsett fra Nye Borgerliges fire representanter, natt til tirsdag ble enige om en plan. Den ble lagt fram på en pressekonferanse ved 2.30-tiden.

Den omstridte regelen om at man må bestille bord minst en halv time på forhånd på barer og restauranter, oppheves. Samtidig sløyfes også regelen om at private fester må slutte før klokken 23.

Et punkt i gjenåpningsavtalen er mindre lystig for dem som hadde håp om en dansk festivalsommer.

Butikkene i Danmark kunne begynne å ta imot kunder igjen i mars, noe som bidro til salgsrekorder. I detaljhandelen økte salget med 19,8 prosent fra måneden før. Klessalget ble doblet.

Smittetrykket i Danmark er fortsatt noe høyere enn i Norge. Landet registrerte 809 smittetilfeller og ett koronarelatert dødsfall det siste døgnet.

(©NTB)

Flere nyheter: